Charles Dickens: VELIKA OČEKIVANJA I. dio

Charles Dickens: VELIKA OČEKIVANJA I. dio

Prvi dio radijske igre Velika očekivanja, snimljena prema motivima romana Charlesa Dickensa, koji, govoreći o sudbini i odrastanju jednog mladića, kao da govori o sudbini današnjice, iz čije se priče čitaju sve suprotnosti onog, ali i našeg vremena: bogatstvo i siromaštvo, stvarnost i snovi, umišljenost i nevinost, grad i selo, lukavost i iskrenost... Na nadgrobnoj ploči Charlesa Dickensa, postavljenoj 1870., stoji: Najpopularniji engleski autor. Danas, u 21. stoljeću, možemo sa sigurnošću ustvrditi da je na toj ploči premalo rečeno o vrijednosti ovog znamenitog pisca. Dickens jest bio čitan u svom vremenu, ali danas ga cijenimo kao velikog pisca koji je nepogrešivom preciznošću i osjetljivošću detektirao sve oprečnosti svoga vremena, posebno one socijalne, i u tim dijagnozama došao do svevremenskih formula ljudskog života. Na našem repertoaru našao se veliki roman Velika očekivanja. Dramatizacija Darka Lukića, te njezina obrada za radio, sačuvale su osnovnu liniju priče. U prvom dijelu priča počinje s djetinjstvom glavnog junaka i čudnim događajem na groblju, susretu s odbjeglim robijašem. Iz ovog susreta izniknut će niz za malog Pipa neobičnih, a sudbonosnih događaja. Radio-igra za djecu vam daruje Kutić poezije Marije Barbarić-Fanuko nazvan Večernje sjene.

Dickens je bio čitan u svom vremenu, ali ga danas cijenimo kao velikog pisca koji je nepogrešivom preciznošću i osjetljivošću detektirao sve oprečnosti svoga vremena posebno one socijalne, i u tim dijagnozama došao do svevremenskih formula ljudskog života. Na našem repertoaru našao se veliki (i obimom) roman «Velika očekivanja» koji govoreći o sudbini i odrastanju jednog mladića kao da govori o sudbini naše današnjice. Dramatizacija Darka Lukića, te njezina obrada za radio sačuvala je osnovnu liniju priče iz koje se čitaju sve usukobljenosti onog vremena, ali i našeg – bogatstvo i siromaštvo, stvarnost i snovi, umišljenost i nevinost, grad i selo, lukavost i iskrenost, te podijelila veliku građu na dva dijela. U prvom dijelu priča počinje s djetinjstvom glavnog junaka i čudnim događajem na groblju, susretu s pobjeglim robijašem. Iz ovog susreta izniknut će niz za malog Pipa neobičnih, a sudbonosnih događaja.

Prema prijevodu Zlatka Gorjana

Dramatizacija: Darko Lukić

Režija: Stephanie Jamnicky . tonmajstor: Ana Savić, glazbeni dramaturg: Davor Rocco, glumili su Frano Mašković, Zoran Gogić, Ksenija Marinković, Margita Pauzin, Tvrtko Jurić, Vanja Matujec, Veno Parašilovac, Vilim Matula i Žarko Savić.

 

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

Tr. 32:40

Premijerno emitirano : 19.02.2005.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radioigra za djecu i mlade tijekom desetljeća prati recentnu produkciju domaće i svjetske književnosti za djecu. Na svome repertoaru ima  djela Charlesa Dickensa, Hansa Christiana Andersena, Charlesa Pearraulta, Victora Hugoa, braće Grimm, Jonathana Swifta, ali i Ivane Brlić Mažuranić, Augusta Šenoe, Grigora Viteza, Dinka Šimunovića, Vladimira Nazora, Mate Lovraka i drugih.

Glavnina repartoara temelji se na djelima suvremenih književnika za djecu poput Ane Đokić Pongrašić, Sanje Lovrenčić, Sanje Pilić, Mladena Kopjara, Hrvoja Kovačevića, Zorana Pongrašića, Melite Rundek...

Brojene radioigre nastale su kao dramatizacija svjetski poznatih romana kao što su "Gulliverova putovanja" J. Swifta, "Tri mušketira" A. Dumasa ili "Otok s blagom" R.L. Stevensona i "Heidi" J. Spyri.

S jednakom pažnjom pristupamo i dramtizacijama domaćih klasika poput romana  "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" I. B. Mažuranić, "Bijeli jelen" V. Nazora , "Bijeli klaun" D. Miloša, "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić i sl.

Dramski izraz i radiofonska forma stvaraju specifičan  umjetnički izričaj, a emisija Radioigra za djecu i mlade nikada ne preslikava književnost na radio. Namjera autora jest da svaka emsija bude originalan, poticajan  i izrazito umjetnički proizvod koji radio pokazuje u novom svjetlu. Izvrsnost glume, bogatstvo zvuka, glazbena atraktivnost te jezična profiliranost odlike su svake emisije koja time zadvoljava visoke standarde javnog radija.

Emisija godinama sudjeluje na  svjetskim radiofonskim festivalima.

Na međunarodnom Festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi ranijih godina nagrađene su emisije:

"Kako sam bježala" Vedrane Vrhovnik   i  "Tri mušketira" A. Dumasa

Na istom festivalu slovački ogranak IBBY-a nagradio je i emisiju "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić za najbolju adaptaciju književnog predloška radiju.

POSEBAN PROJEKT - RADIOAKTIVNE SLUŠAONICE

Kontakt: 

djecja.drama.hr@hrt.hr

Radioigra za djecu i mlade  HRA-a  organizira javna slušanja radiodramskih emisija.  

Radioaktivna slušaonica osmišljena je kao aktivno javno slušanje uz razgovor, video i audio materijale sa snimanja radiodramske emisije te improvizaciju i snimanje jedne  radiodramske scene na licu mjesta.  Voditelji radionice su  urednica emisije i tonmajstor.  

Osim u Zagrebu i okolici ove se slušaonice redovito organiziraju diljem Hrvatske a često smo sudionici Festivalua Mali Marulić u Splitu, Monte Libriću u Puli,  Festivala bajki u Ogulinu te  Sajma knjiga u Puli, na kojem je Dramski program HRA 2011. godine bio i poseban partner.

 

Charles Dickens: VELIKA OČEKIVANJA I. dio

O emisiji Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Pročitaj više

Radioigra za djecu i mlade
Radioigra za djecu i mlade

HRT – HR 1 — Djeca i mladi, književnost, dramski program

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Najave

Branko Ružić : KRALJ KOSOBRADI

Nedjelja, 18.04.2021. 16:05 - 16:45

RADIO IGRA ZA DJECU (13,15 - 13,55) BRANKO RUŽIĆ: "KRALJ KOSOBRADI" (premijera) Režija: Darko Tralić Izbirljiva princeza koja se ne želi udati i popustljivi otac i kralj uobičajeni su motivi ...

JEANNE-MARIE LEPRINCE DE BEAUMONT LJEPOTICA I ZVIJER
Nedjelja, 25.04.2021. 16:05 - 16:45

Sve najave
Poslušajte

H. C. Andersen Palčica
Nedjelja, 11.04.2021 16:05

Ivana Brlić Mažuranić Trgovac Nav ili bajka o čudesnom baršunu
Nedjelja, 04.04.2021 16:05

SVE O EVI
Četvrtak, 25.03.2021 16:05

Selma Lagerlöf: CRVENDAĆ
Nedjelja, 21.03.2021 16:05