CroAsan - EPK Rijeka 2020 - Luka različitosti

CroAsan - EPK Rijeka 2020 - Luka različitosti CroAsan - EPK Rijeka 2020 - Luka različitosti
Autor Riječke marke je Tomislav Tomić, akademski slikar grafičar iz Zaprešića, foto: Hrvatske pošte Autor Riječke marke je Tomislav Tomić, akademski slikar grafičar iz Zaprešića, foto: Hrvatske pošte
O EPK Rijeka 2020 - doc.dr. Nikola Ivaniš O EPK Rijeka 2020 - doc.dr. Nikola Ivaniš
dr. Franjo Kresnik, medicinar koji je čitao violine foto: PPMHP    koji je čitao violine, foto: dr. Franjo Kresnik, medicinar koji je čitao violine foto: PPMHP    koji je čitao violine, foto:
Kresnikova violina Kresnikova violina
Gradska uprava Rijeke, detalj s Korza i EPK 2020 Gradska uprava Rijeke, detalj s Korza i EPK 2020

Postavši Europskom prijestolnicom kulture, Rijeka je uvrštena na popis šezdesetak europskih gradova koji su ovu titulu nosili do sada poput Marseillea, Linza, Essena, Graza, Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i mnogih drugih. Rijeka je ujedno i prvi hrvatski grad koji nosi ovaj naslov. Rijeka će imati gotovo 300 kulturnih programa s više od 600 pojedinačnih događanja, a partneri i umjetnici dolaze iz više od 55 zemalja Europe i svijeta.

Projektom se ne predstavlja samo Rijeka i regija, već je to i nacionalni projekt koji osigurava prepoznatljivost cijele Hrvatske u Europi i svijetu. Građani Hrvatske postaju vidljiviji na kulturnoj mapi Europe predstavljajući sastavni dio europskih kulturnih različitosti, ističe naš gost zamjenik gradonačelnika Rijeke, doc.dr. Nikola IvanišZgrade i objekti Rijeci će ostati trajno dobro u kulturnoj ponudi  građanima Rijeke i riječkim gostima, te namijenjeno daljnjem razvoju turističke ponude u gradu i okolici. Jedan od najvećih projekata i kulturno dobro su obnovljeni Frankopanski kašteli na području Primorsko - goranske županije. Od morčića kao jednog od simbola Rijeke iz daleke prošlosti, odlazimo i do Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u kojem će se večeras  održati koncert na violinama koje je izradio dr. Franjo Kresnik, umjetnik i znanstvenik koji se prije stotinjak godina više nego itko prije ili poslije njega približio nenadmašnom misteriju gradnje Stradivarijevih i Guarnerijevih violina.  Kresnik je svoj život posvetio izučavanju rada Stradivarija i Guarnerija, što u prvoj polovici 20. stoljeća zaista nije bilo lako. No, zahvaljujući upornosti, ostvario je izuzetne rezultate i postao čovjek koji čita violine - Un uomo che legge i violini, kako su ga tada nazivali. Uz sve to, Kresnik je bio i cijenjeni liječnik, poznat i po tome da svoje medicinske usluge često nije naplaćivao siromašnim pacijentima. Jedna od autorica izložbe pov. umjetnosti i viša kustosica Tamara Mataija, upoznala nas je što možemo vidjeti na izložbi o Franji Kresniku, a u sklopu programa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Granice - između reda i kaosa koji se provodi u sklopu EPK. Izložba o Franji Kresniku govori o čovjeku koji je svojim životom i radom, pa tako i vrijednim naslijeđem koje je ostavio iza sebe, ostavio dubok trag u riječkoj povijesti, ali je postao i dionikom svjetske glazbene baštine.   

Urednik emisije je Vesna Jurić Rukavina.

O emisiji CroAsan

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Pročitaj više

CroAsan
CroAsan

HRT – Radio Sljeme — Mozaik

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Sljedeća emitiranja

Petak, 03.04.2020. 18:30 - 18:55

Petak, 10.04.2020. 18:30 - 18:55