Radio scena - izlog Dramskog programa

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Premijerni repertoar ove emisije čine dramatizacije proznih djela domaćih klasika ili adaptacije njihovih dramskih djela. Vremenski raspon klasike, koja nam je dala povode za radiofonsku obradu, je širok – od renesanse do dvadesetog stoljeća, dakle, od Držića do Krleže, od Palmotića, Marulića do Ivana Kozarca, Eugena Kumičića, Frana Galovića, Milana Begovićapa i do suvremenih autora klasičnog prosedea (Gavran, Mihanović, Šimunić, i drugi). 

Reprizni repertoar radioscene je ono što emisiju čini - izlogom Dramskog programa a u cilju da novije premijere s treće i druge mreže nađu put do raznih slušatelja. No, i u tom izboru ostajemo u okvirima koje diktira profil prve mreže a on je klasičan i edukativan.

Ljetni mjeseci rezervirani su za „laganije“ žanrove. Repriziramo mahom krimiće s naše druge  mreže (emisija Radio napetica iliti krimić), te komedije raznih autora, domaćih i stranih.

 

Posljednje emisije

Subota, 10.04.2021 18:05

Ulderiko Donadini: Bauk

Ova proza nastala je 1917.godine pod naslovom “Sablasti”, a pretiskana je s izvjesnom modifikacijom 1922. dobivši naslov “Bauk”. Glavna ličnost je Serafin Skok koji ispovijeda svoje najintimnije doživljaje, u stvari ekscese ludila i abnormalnosti. Proza ima i autobiografske elemente slikajući mračne strane duše nesretnog Donadinija. U glavnoj ulozi sugestivni i radijskom mediju odani Fanjo Kuhar s kojim je redatelj, Dragutin Klobučar, a u čije sjećanje i stavljamo ovu arhivsku emisiju na repertoar, često i plodno surađivao.

Subota, 03.04.2021 18:05

Halil Gibran: Prorok

Prorok, najpoznatije djelo Kahlil Gibrana, sirijsko-libanonskog pjesnika, filozofsko-poetska je proza u kojoj se, uostalom kao u cijelom Gibranovom djelu, osjeća „ razmišljanje na tromeđi vjerskih tokova – kršćanstva, židovstva i islama, te utjecaj arapskih filozofa“. Situacijski okvir stvara dijalošku strukturu koja ju je preporučila za dramsku adaptaciju. Čovjek kojeg svi oslovljavaju Prorokom čeka brod koji će ga odvesti natrag u domovinu. Njegova objava da će napustiti kraj gdje je dugo živio, okuplja ljude. On stoji pred gomilom hoteći im svima nešto darovati, nešto ostaviti. .

Subota, 27.03.2021 18:05

MARIN CARIĆ: OTOK

Hvarski amarcord, duhovit, nježan i mudar, posvećen djetinjstvu, kao otoku u moru života i kazalištu kao otoku iluzije u moru realiteta. U originalnoj formi Otok je montirani niz vinjeta koje prate životni luk - od najranijeg djetinjstva do doba odraslosti. U ovaj projekt ušli smo iz namjere da obratimo pažnju na odličnu (i jedinu ukoričenu) literaturu kazališnog redatelja Marina Carića, ali i da surađujući s Dramskim studijem mladih Hvar spojimo tradiciju kazališnog amaterzima na otoku (čiji je Carić bio najvažniji profesionalni predstavnik) s njegovim današnjim nastavljačima. Uz članove studija igraju i njihovi prijatelji, mladi profesionalni glumci.

Subota, 27.03.2021 18:05

PISMA ZA JEDNU ZEMLJOPISNU KARTU

IRENA VRKLJAN: „PISMA ZA JEDNU ZEMLJOPISNU KARTU“ (premijera) Režija: Mislav Brečić Osnovna situacija ove radio drame Irene Vrkljan (originalno pisane za radijski medij davne 1968.) položaj je mlade studentice u stranoj zemlji. Intimistički, ali duboko misaono i nadahnuto poetično autorica ispisuje mrežu odnosa i gradi temu stranca na različitim nivoima – zemljopisnom, društvenom, obiteljskom, emotivnom, identitetskom. Osim činjenice da je ova literatura izuzetno kvalitetna, ona nudi i uzbudljivost otkrivanja motiva koji su, iako ispisani prije više od 40 godina, i danas aktualni – odnos nas i Europe, intelektualca i kozmopolitizma, odnos prema neposrednoj ratnoj prošlosti, studentskim pobunama i marketinškoj agresivnosti. „Pisma za jednu zemljopisnu kartu“ su također dramaturški moderno vođena s osjećajem za radiofoniju koju je maksimalno iskoristio redatelj Mislav Brečić s ekipom odličnih glumaca – Juditom Franković, Božidarkom Frajt, Krešimirom Mikićem, Biserkom Ipšom i drugima. UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ Spot broj: PN-6524

Najave

Zoran Ferić: Otok na Kupi

Subota, 17.04.2021. 18:05 - 18:55

Novelu "Otok na Kupi", iz nagrađivane knjige "Anđeo u ofsajdu", poslušat ćemo u radiodramskom obliku. Teška ratna tema na ‘ferićevski’ je način očuđena i višestruko zanimljivo obrađena i kroz dramatizaciju ...

Janko Leskovar: Misao na vječnost
Subota, 24.04.2021. 18:05 - 18:55

Sve najave
Poslušajte

Ulderiko Donadini: Bauk
Subota, 10.04.2021 18:05

MARIN CARIĆ: OTOK
Subota, 27.03.2021 18:05

PISMA ZA JEDNU ZEMLJOPISNU KARTU
Subota, 27.03.2021 18:05

Momčilo Popadić: CONTINENTAL 350
Subota, 13.03.2021 18:05