Najave: Radio scena - izlog Dramskog programa

Subota, 24.10.2020 18:05

N.V. Gogolj: KAKO SU SE ZAVADILI IVAN IVANOVIČ I IVAN NIKIFOROVIČ

"Kako se od bezazlenog nesporazuma među prijateljima sigurno i brzo stigne do smrtne (i posmrtne) zavade među tim istim ljudima, sad zauvijek neprijateljima. Gogoljev genij izviruje u svakoj rečenici ove duhovite i lucidne pripovijetke, a posebice u dramaturškom mehanizmu koji početni motiv širi do teme koja sve natkriljuje i koja nas humorom podsjeća na sličnost brojnih životnih situacija. Pripovijetku je u dramski oblik sročila dramaturginja i spisateljica Nives Madunić Barišić, a režiju potpisuje Stephanie Jamnicky. U glavnim ulogama ne-prijatelja Žarko Potočnjak i Mladen Vasary.

Subota, 31.10.2020 18:05

Čedo Prica: Ujedinjenje ili smrt

U duljoj pripovijesti „Ujedinjenje ili smrt“ Čedo Prica ispisuje prozu koja se ostvaruje istovremeno na tri razine - dokumentarnoj, esejističkoj i fikcionalnoj, te u tri vremena – 1990., 1991. i 1995. godini. Nevidljivi junak pripovijesti je napadnuti i granatama razarani grad Dubrovnik na početku Domovinskog rata, dok se romansirani dio pripovijesti plete oko Dubrovčanina Dživa de Kverče, pričuvnog generala JNA, aristokrate i intelektualca koji proživljava dramu svojega izbora iz 1941. kad je otišao u partizane, a sad, pedeset godina poslije, svjedoči barbarstvu jugoslavenske vojske. Granata koja će ubiti njega i njegovu ženu na taraci ljetnikovca je „porod“ od divljaštva koje predstavljaju crnogorski pukovnik Gazvoda i dvojica posilnih.

Subota, 07.11.2020 18:05

Vladimir Nazor: PENZIJA POMETAČA JOŽINE

Malo poznata pripovijetka Vladimira Nazora jakog socijalnog akcenta. Nevolje koje prate glavni lik, smetlara Jožinu, traju cijeli njegov život, ali ga uništavaju kad pođe u penziju jer su tada još „upotpunjene“ pohlepom bližnjih i neosjetljivošću društva. Po tome je ova Nazorova pripovijetka, nažalost, otvoren dijalog i s našom suvremenošću. U režiji Dejana Šorka u glavnim ulogama Slavko Juraga i Franjo Kuhar.

Subota, 14.11.2020 18:05

Dubravko MIhanović: PROLAZI SVE

Sućutnost za probleme generacije, koju volimo zvati „treća dob“, daje emocionalno ozračje kazališnom tekstu Dubravka Mihanovića. No, tema bitno nadilazi povod i dotiče se potrage za smislom životne formule čija je specifična težina veća što je neumitni kraj bliži. Tako Frana Rožić, glavna junakinja, tek po dolasku u starački dom odabire put povjerenja u drugoga koji joj onda osigurava mir u odlasku. U režiji Mislava Brečića igraju ponajbolji glumci našeg glumišta, čak njih jedanaest: Jelena Miholjević, Boris Svrtan, Sven Medvešek, Bojan Navojec, Krešo Mikić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Nina Erak, Dijana Vidušin, Darija Lorenci, Mladen Vasary

Subota, 21.11.2020 18:05

Henri Duvernois: FUGA

Henri Duvernois: FUGA

Subota, 28.11.2020 18:05

Momčilo Poapdić: CONTINENTAL 350


Radio scena - izlog Dramskog programa
Radio scena - izlog Dramskog programa

HRT – HR 1 — Književnost, dramski program

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Najave

N.V. Gogolj: KAKO SU SE ZAVADILI IVAN IVANOVIČ I IVAN NIKIFOROVIČ

Subota, 24.10.2020. 18:05 - 18:51

"Kako se od bezazlenog nesporazuma među prijateljima sigurno i brzo stigne do smrtne (i posmrtne) zavade među tim istim ljudima, sad zauvijek neprijateljima. Gogoljev genij izviruje u svakoj rečenici ove ...

Čedo Prica: Ujedinjenje ili smrt
Subota, 31.10.2020. 18:05 - 18:55

Vladimir Nazor: PENZIJA POMETAČA JOŽINE
Subota, 07.11.2020. 18:05 - 18:38

Sve najave