Održana 33. sjednica Gradskoga vijeća Knina

Održana 33. sjednica Gradskoga vijeća Knina Održana 33. sjednica Gradskoga vijeća Knina

Sinoć je održna 33. Sjednica Gradkoga vijeća grada Knina, koja je trajala nekiliko sati, a vijećnici su raspravili 35 točaka. Donesene su neke važne odluke, prije svega potpore gospodarstvenicima I poljoprivrenicima,, a usvojen je I rebalans proračuna.

Raprava po točkama nije bilo puno, uglavnom u sve usvojene većinom glasova.

Pa tako I program potpora gospodarstvu, vrijedan milijun kuna.

Tim će se novcima financirati potpora novosnovanim gosp. Subjektima, troškovi osposobljavanja, prekvalifikacija, dokvalifikacija, zatim sudjelovanje na sajmovima, nabava nove opreme, I izrada dokumentacije za projekte koji se financiraju EU sredstvima.

Za program potpora poljoprivredi, koji se radi za trogodišnje razdoblje, osigurano je pola milijuna kuna. Financirat će se 6 mjera:

Popore mladim poljoprivrencima, očuvanju I proširenju stočnog fonda, razvoj poljoprivrednih gopodarstava, ulaganja u preradu vlastitih poljoprivrenih proizvoda na svom gospodarstvu, a u program je ušla I jedna potpuno nova mjera – potpora – potpora očuvanju pčelinjega fonda.

Usvojen je i prijedlog kojim će grad kroz 4 mjere finansirati razvoj turističke ponude. Ukupno je osigurano 200 tisuća kuna, i to – za izgradnju bazena, poboljšanje kategorije, pokretanje obavljanja ugostiteljske djelatnosti na postojećem gospodarstvu i potpore pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu Iznajmljivači).

U Program socijalnih davanja uvršetena je nova Stavka – stipendije za 5 liječnika pecijalizanata, za što je osigurano 100 tisuća kuna.

Uvažavajući situaciju s koironavirusom, Grad je predložio, a vijećnici prihvatili, odluke koje se tiču pomoći poslovnim subjektima.

Riječ je o jednokratnoj financijskoj pomoći, u iznosu od 3 odnosno 5 tisuća kuna, koju će moći iskoristiti ugostiteljski bojekti, uslužne djelatnosti, oni koji su radili ograničeno i nisu otpuštali radnike. Za ovu je namjenu osigurano 500 tisuća kuna.

Još je jedna odluka išla za ublažavanje posljedica korona krize.

Poduzetnici neće plaćati komunalnu naknadu za ožujak, travanj i svibanj.

Zatim su oslobođeni plaćanja najma, ako su u gradskom prostoru, za travanj, svibanj i lipanj.

Usto, svi oni koji koriste javne površine za terase (bilo otvorene ili zatvorene), mjesečnu naknadu neće plaćati do kraja ove godine.

Isto vrijedi, ali od 1. lipnja i za porez na potrošnju.

Ove promjene, ali i neke druge, zahtjevale su rebalans ovogodišnjeg proračuna, čiji su prihodi manji za 3,8 milijuna kuna, a rashodi veći za 5 milijuna.

Na sjednici se doznalo i kako je Knin lani ostvario 8 milijuna i 300 tisuća kuna viška prihoda, pa kad se tome pribroje raniji viškovi taj se iznos penje na 10 milijuna i 700 tisuća kuna.

I drugo, jedna od dvije točke koje vijećnici sinoć nisu podržali bila je prijedlog Statuta kninskoga muzeja. Ovo je već drugi put da Statut nije usvojen, protiv su bili vijećnici HDZa, a vladajući nisu imali dovoljno ruku da se prijedlog izglasa.

Prihvaćeni su i prijelozi za dodjelu Nagrade grada Knina, Grba, i Plakete koji će biti dodjeljeni u povodu Dana grada I blagdana sv. Ante. 13.lipnja.