Noć muzeja - Velike obljetnice hrvatskih muzeja

Noć muzeja - Velike obljetnice hrvatskih muzeja

Hrvatsko muzejsko društvo i ove godine, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama petnaesti put organizira manifestaciju Noć muzeja, a tema je Velike obljetnice hrvatskih muzeja. Program traje od 18 do 1 sat iza ponoći.

Pogledajte program najavljen u muzejima i galerijama u Osijeku, Vukovaru, Županji, Valpovu, Slavonskom Brodu, Đakovu, Našicama, Vinkovcima, Vrpolju, Bošnjacima i Drenovcima.

OSIJEK

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

18.00 - 01.00 POTRAGA ZA DETALJIMA
Posjetitelji će cijele večeri sudjelovati u igri potrage za detaljima, a najsretniji će sa sobom ponijeti neka od muzejskih izdanja. Izvlačenje posjetitelja koji će uživati u izdanjima Muzeja likovnih umjetnosti bit će u 22:00, 23:00 i 00:00 sati.

18.00 - 00.00 STVARAJMO ZAJEDNO
Posjetitelji će nakon razgleda izložbe moći sudjelovati u stvaranju zajedničkih radova.

18.00 - 21.00 DJEČJA NOĆ MUZEJA
Za najmlađe posjetitelje organizirane su radionice, slatki kutak, zagonetne sove i mnoga druga iznenađenja.

18.00 - 19.00 OTKRIVAMO FUNDUS
Radionicom će staviti naglasak na bogati fundus Muzeja likovnih umjetnosti i obilježiti 150 godina rođenja Ivana Tišova.

19.30 - 21.00 DOBROVIĆEVIM VIBRIRAJUĆIM POVRŠINAMA
Posjetitelji će inspirirani izložbom stvarati vlastite radove.

19.00 - 22.00 PLESOM KROZ POSTAV IZLOŽBI
Plesni studio Shine djeluje petnaest godina okuplja više od 400 članova djece i mladih, rekreativnih, početnih i naprednih plesača. Studio ima četiri vrsna i kvalificirana plesna pedagoga: Mira Sekereš, Monika Šmit, Suzana Kramarić i Maja Zec. Nastupima u 19:00, 19:45, 20:30 i 21:15 sati posjetitelje će plesom provesti kroz izložbe

21.30 - 22.30 GLAZBENA TOČKA
Koncert iznenađenja

22.00 - 23.00 IMPROVIZACIJA POKRETOM
Studenti prve godine diplomskog sveučilišnog studija Neverbalni teatar na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku pod mentorstvom izv. prof. art Maje Đurinović će sigurnim i lakim korakom zakoračiti izložbenim dvoranama i odvesti nas u prostor suvremenog teatra.

18.00 - 01.00 PUTOVIMA OSNIVAČA SLAVONSKIH MUZEJA
Muzejska udruga istočne Hrvatske odlučila je spojiti gradove, a muzeje približiti istinskim zaljubljenicima u kulturnu baštinu. U 18:00 sati započinje putovanje organiziranim autobusnim prijevozom iz Osijeka prema najistočnijem hrvatskom gradu u Muzej grada Iloka prema Muzeju vučedolske kulture i naposljetku u Gradski muzej Vukovar.

23.00 - 00.00 KVIZ
Velike obljetnice i važne datume propitat će u kvizu po uzoru na popularne PUB KVIZOVE, a najbolje očekuju iznenađenja.

 

MUZEJ SLAVONIJE

18.00 - 00.00 AKTUALNA IZLOŽBA DONACIJE – IZBOR IZ ZBIRKI MUZEJA SLAVONIJE 1994. – 2019.
U Noći muzeja 2020. godine odlučili su veliku pozornost posvetiti donacijama koje su u Muzej Slavonije pristigle u proteklih 25 godina. U iduće dvije godine izložbom „Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.“ prepričavat će se priče o donatorima i predmetima koji su svjedočanstvo suradnje, ali i velike ljubavi prema muzejima i baštini koja je temelj razvoja odnosa između lokalne zajednice i muzeja. Ta vrijedna izložba je ujedno prilika da muzej ostane mjesto susreta i stjecanja novih znanja i spoznaja o našim sugrađanima, o povijesti i kulturi grada Osijeka i okolice, ali i o brojnim udaljenim destinacijama i raznolikim kulturama.

18.00 - 00.00 GOSTUJUĆA IZLOŽBA OD ROKOKOA DO SECESIJE – ODIJEVANJE I PRIBOR – IZBOR IZ FUNDUSA MUZEJA GRADA SPLITA
Nakon više od dva desetljeća od zadnje izložbe Muzeja grada Splita na kojoj su izlagani predmeti iz Zbirke te nakon minucioznog i zahtjevnog restauratorskog rada na predmetima, ukazala se potreba opsežnije obrade građe i njezinog izlaganja, odnosno prezentiranja javnosti kroz izložbu naziva “Od rokokoa do secesije – odijevanje i modni pribor – izbor iz fundusa Zbirke tekstila i modnog pribora”.

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ

18.00 - 01.00 STALNI POSTAV ARHEOLOŠKOG MUZEJA OSIJEK
U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati stalne postave Arheološkog muzeja Osijek "Prapovijest" i "Seoba naroda i srednji vijek"

18.00 - 01.00 PROMOTIVNA PRODAJA PUBLIKACIJA ARHEOLOŠKOG MUZEJA OSIJEK
Tijekom Noći muzeja posjetitelji će moći kupiti publikacije Arheološkog muzeja Osijek po promotivnim cijenama.

22.00 - 01.00 GLAZBENO - VIZUALNI PROGRAM
21:30 - 00:30 glazbeni program - In Da Sofa - muzejski lounge w/ Fixsell Art

18.00 - 20.00 RADIONICA ZA DJECU - "NAPRAVI OKVIR I PONESI KUĆI FOTKU IZ MUZEJA"
Radionica za djecu - "Napravi okvir i ponesi kući fotku iz muzeja" 1. razgledavanje različitih predmeta po stalnom postavu muzeja i odabir „najkul“ predmeta 2. izrada kartonskih okvira i oslikavanje istih najdražim predmetom u stalnom postavu 3. fotkanje i umetanje fotografije

18.00 - 01.00 PUTOVIMA OSNIVAČA SLAVONSKIH MUZEJA
Muzejska udruga istočne Hrvatske odlučila je spojiti gradove, a muzeje približiti istinskim zaljubljenicima u kulturnu baštinu. U 18:00 sati započinje putovanje organiziranim autobusnim prijevozom iz Osijeka prema najistočnijem hrvatskom gradu u Muzej grada Iloka prema Muzeju vučedolske kulture i naposljetku u Gradski muzej Vukovar.

 

VUKOVAR

GRADSKI MUZEJ VUKOVAR

PUTOVIMA OSNIVAČA SLAVONSKIH MUZEJA - muzejskom autobusnom rutom: Osijek – Vukovar – Vučedol – Ilok – Vinkovci - Županja – Osijek
Naš osnivač dr. Antun Bauer – čovjek sa svilenim šalom
Program
18.00 - 23.00 SLIKANJE SVILOM – IZLOŽBA KRUNOSLAVE KULJIŠ
Izložba autorice Krunoslave Kuljiš - Slikanje svilom
19.00 - 22.00 RADIONICA – OSLIKAVANJE SVILOM
Radionica autorice izložbe Krunoslave Kuljiš
19.00 - 22.00 OD DUDOVOG SVILCA DO SVILENE KRAVATE – EDUKATIVNA RADIONICA
Pedagoško edukativna djelatnost u sklopu Noći muzeja 2020.
20.00 - 00.00 GLAZBOM PO PUTU SVILE – JOSIP PAULIĆ, TENOR
Koncert tenor - klavir.
18.00 - 00.00 OBILAZAK STALNOG POSTAVA GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR, ZBIRKE BAUER I ZBIRKE DONACIJA MUZEJ VUKOVARA U PROGONSTVU
Obilazak stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar, Zbirke Bauer i Zbirke donacija Muzej Vukovara u progonstvu

MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE
Program
18.00 - 01.00 PUTEVIMA OSNIVAČA SLAVONSKIH MUZEJA
Muzej vučedolske kulture u Noći muzeja povezat će se s drugim slavonskim muzejima u nastojanjima da posjetiteljima iz širokog prostora najistočnijih hrvatskih županije pruže priliku da se što bolje upoznaju s baštinom i sjajnim muzejima istočne Hrvatske.
18.00 - 01.00 STALNI POSTAV
Posjetitelji će se tijekom Noći muzeja šetnjom kroz stalni postav Muzeja moći upoznati s vučedolskom kulturom i svim njezinim dostignućima na prostoru Hrvatske i Europe.
18.00 - 01.00 ULAZEĆI U DOM... KULTURA STANOVANJA U VUČEDOLSKOJ KULTURI
Izložba iz fundusa Muzeja donosi priču o visokom životnom standardu Vučedolaca koji se ogleda i kroz kulturu stanovanja. Uđite u dom trećega tisućljeća prije Krista i povežite se s korijenima uz spomen na našega pjesnika Dragutina Tadijanovića čiji nas stihovi prate s Vučedola od 1957. godine.
20.00 - 21.00 NASTAMBE, NASELJA I STANOVANJE SLAVONIJE I SRIJEMA U ARHEOLOŠKOM KONTEKSTU
Dr. sc. Danijela Roksandić, docentica je na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te istraživačica na lokalitetu Vučedol. Predavanjem će se nadovezati na izložbu „Ulazeći u dom...“ kroz oči istraživača-arheologa, a ujedno prikazati kroz povijesni pregled i aktualna arheološka istraživanja nove spoznaje o životu stanovnika istočne Hrvatske od prapovijesti do modernog doba.
18.00 - 19.00 UPOZNAJMO SE S KERAMIKOM
Korana Božić Katalenić završila je dizajn na TTF-u i dugi niz godina bavi se rukom izrađenom i oslikanom keramikom u svom dobro poznatom obrtu Keramika Korana. Ona će vas na radionici upoznati s procesima izrade keramičkih predmeta, a u nekim segmentima sudjelovat će posjetitelji.
19.00 - 20.00 IZRADA PEČATA ZA OSLIKAVANJE
Jasmina Kosanović vlasnica je obrta Jasmina i lutkice u kojem izrađuje lutke od tkanina i raznih drugih materijala. Na radionici u Muzeju vučedolske kulture, spojem prošlosti koristeći motive s vučedolske keramike i aplicirajući na platnene torbe prenosit će kreativne elemente u budućnost za budućnost.
21.00 - 22.00 KREATIVNA PROŠLOST KREATIVNA SADAŠNJOST
Mag. museol. Mirna Levaković Lombarović, muzejski pedagog pripravnik Muzeja vučedolske kulture održat će radionicu gdje će sa svim zainteresiranima u skladu s prirodom poput Vučedolaca reciklirati materijale i na kreativan način izraditi sovu, simbol Noći muzeja. Proces izrade potaknuti će kreativnost i razvoj fine motorike ruke i šake te osvijestiti potrebu recikliranja u domaćinstvu.
23.00 - 01.00 VUČEDOLSKI PLESNJAK
U polivalentnoj dvorani koja se nalazi u zgradi Muzeja družit ćemo se uz tople napitke. Druženje će začiniti zabavna glazba uz koju ćemo zaplesati u ambijentu vučedolskog doma i dvorišta.
18.00 - 01.00 KLINCI U MUZEJU
Muzej vučedolske kulture u suradnji s Dječjim vrtićima grada Vukovara osmislio je niz radionica čiji će radovi biti predstavljeni u sklopu Noći muzeja u stalnom postavu.

 

ŽUPANJA

ZAVIČAJNI MUZEJ STJEPAN GRUBER

10:00-11:00 KULINARSKI KVIZ ZNANJA • „Al' se nekad dobro jelo!“
18:00 OTVORENJE IZLOŽBE • MALA IZLOŽBA NAŠEG KULINARSKOG INVENTARA „OD ARHEOLOGIJE DO ETNOLOGIJE“ (Čardak )
18:30- 19:30 GLAZBENI PROGRAM (prizemlje muzeja)
• WALKER&SUDAR DUO-IRSKA, ENGLESKA I ŠKOTSKA GLAZBA (Čardak)

19:30 – 21:00 POČETAK RADA QtouR aplikacije – VIRTUALNOG VODIČA KROZ ŽUPANJSKI MUZEJ
21:00 - 22:00 PREZENTACIJA I KUŠANJE ANTIČKIH, VOJNOKRAJIŠKIH I ŠOKAČKIH SPECIJALITETA
18:00 - 01:00 STRUČNO VODSTVO KROZ STALNI POSTAV I IZLOŽBU ORGANIZIRAMO U SURADNJI KULTURNO-POVIJESNE SKUPINE GIMNAZIJE ŽUPANJA I SKUPINE „VESTIGIA“ GIMNAZIJE ŽUPANJA, Mentori: prof. Danijela Kegalj i prof. Marko Markoljević

 

VALPOVO

Ustanova za kulturne djelatnosti “Ante Evetović Miroljub” – Muzej Valpovštine

18.00 - 01.00 RAZGLEDAVANJE STALNE IZLOŽBE "VALPOVAČKI VLASTELINI - SVAKODNEVNI ŽIVOT"
Posjetitelji će se na izložbi upoznati s životom i svakodnevicom vlastelinskih obitelji Hilleprand von Prandau i Normann Ehrenfels koje su bile u posjedu valpovačkog vlastelinstva i dvorca 224 godine. Na izložbi je prezentirana kratka povijest obje obitelji, njihovi posjedi, najznačajniji članovi obitelji te predmeti iz njihovog vlasništva.
18.00 - 01.00 RAZGLEDAVANJE IZLOŽBE U IZLOŽBI "DOPRINOS MUZEJA VALPOVŠTINE OČUVANJU LOKALNE BAŠTINE"
Izložba u izložbi "Doprinos Muzeja Valpovštine očuvanju lokalne baštine" prezentirat će posjetiteljima dosadašnje napore muzealaca u očuvanju i obnovi predmeta iz fundusa muzeja kao i samog dvorca u kojemu se muzej nalazi. Izložba će biti postavljena paralelno sa stalnom izložbom tako da će posjetitelji moći usporediti stanje predmeta i prostora prije i nakon njihove obnove.
18.00 - 01.00 RAZGLEDAVANJE IZLOŽBE "SVETE SLIČICE KAO USPOMENE"
Posjetitelji će u Kapeli Svetog Trojstva moći pogledati svete sličice koje su mnogi Valpovčani dobili kao poklon ili su ih nabavili kao uspomenu s hodočašća. Na izložbi su u većoj mjeri zastupljene sličice iz građanskih obitelji ali su prisutne i one koje su bile u vlasništvu valpovačkih vlastelina.
18.00 - 01.00 RAZGLEDAVANJE IZLOŽBE "FOTOGRAFIJE I FOTOGRAFI"
Izložba upoznaje posjetitelje s regionalnim i europskim fotografima i fotografskim studijima u kojima su nastajale fotografije iz fundusa muzeja. Najveći broj dolazi iz ostavštine valpovačkih vlastelina, potom valpovačkih građanskih obitelji ali i iz fototeke muzeja. Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti poznate ličnosti iz povijesti Valpovštine kao i značajne događaje iz Valpovačke povijesti.
18.00 - 01.00 RAZGLEDAVANJE STALNE IZLOŽBE "GEOLOŠKA ZBIRKA"
Posjetitelji će moći pogledati uzorke zemlje s prostora cijele Slavonije kao i uzorke nafte i naftnih derivata koji i danas predstavljaju glavno pogonsko gorivo suvremene civilizacije. Preko izložbe posjetitelji će se moći upoznati i s geološkom prošlosti zemlje i njenim razvojem kroz milijune godina.
18.00 - 01.00 RAZGLEDAVANJE IZLOŽBE RADOVA S UMJETNIČKIH KOLONIJA POVODOM LJETA VALPOVAČKOG
Izložba predstavlja slikarske i kiparske radove koji su nastali na umjetničkim kolonijama koje su se održavale u proteklih nekoliko godina povodom Ljeta valpovačkog.
18.00 - 01.00 RAZGLEDAVANJE IZLOŽBE "KRIPTA KAPELE SV. ROKA"
Kroz fotografije kripte kapele sv. Roka posjetitelji mogu pogledati kako izgledaju posljednja počivališta valpovačkih vlastelina i članova njihovih obitelji. Pored toga na izložbi je predstavljena kratka povijest same kapele kao i njena današnja memorijalna funkcija koju je dobila nakon obnove.
18.00 - 20.00 LIKOVNA RADIONICA ZA DJECU NA TEMU "MOTIVI VALPOVA"
18.00 - 20.00 POVIJESNA RADIONICA NA TEMU "VALPOVO - ZMAJSKI GRAD"

 

SLAVONSKI BROD

MUZEJ BRODSKOG POSAVLJA

18.00 - 00.00 ZLATNE GODINE BRODSKE TAMBURAŠKE GLAZBE Tamburaški orkestar RKUD-a „Đuro Salaj“ 1972. – 1992. Autori izložbe i kataloga: Mihael Ferić i Ivanka Bunčić
18.00 - 00.00 85 GODINA MUZEJA BRODSKOG POSAVLJA – 1934.- 2019.
Izložba postera koji prikazuju 85 godina rada Muzeja Brodskog Posavlja.
19.00 - 20.00 MIHAEL FERIĆ: GLAZBENA DRUŠTVA I GLAZBENICI U BRODU NA SAVI I SLAVONSKOM BRODU 1871.-1971. Predstavljanje knjige profesora Mihaela Ferića: Glazbena društva i glazbenici u Brodu na Savi i Slavonskom Brodu 1871.-1971.
19.00 - 20.00 KUL-TURA BRODA Razgledavanje grada uz stručno vodstvo
20.00 - 23.00 GLAZBENI PROGRAM Nastupi glazbenika raznih žanrova.
20.00 - 23.00 OKUSI TRADICIJE Specijaliteti Udruge OMRSB Klub Regoč
18.00 - 00.00 PRIGODNA PRODAJA MUZEJSKIH PUBLIKACIJA

GALERIJA UMJETNINA GRADA SLAVONSKOG BRODA

18.00 - 19.00 OTMICA U GALERIJI _ GALERIJA RUŽIĆ
Predstava "Otmica u galeriji" dio je projektnih aktivnosti EU projekta Galerokaz, koji provodi Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda u partnerstvu s Kazališnom družinom IBM, Dječjim centrom Logos, udrugom Vilinput i Gradom Slavonskim Brodom. Gledatelji aktivno sudjeluju u ovoj zanimljivoj interaktivnoj predstavi.
20.00 - 21.00 OTVORENJE IZLOŽBE GLEDAM DODIROM_ GALERIJA RUŽIĆ
Inkluzivna izložba „Gledam dodirom“ poziva vas da doživite umjetnost kroz osjet dodira i upoznate likovno stvaralaštvo djece s oštećenjem vida iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ nastalo prema pionirskoj metodi likovnog odgoja prof. Tanje Parlov. Izložba će pružiti pregled likovnog stvaralaštva učenika s oštećenjem vida iz Centra u mediju skulpture, taktilnog crteža i slike.
22.30 - 23.30 TIN DŽAFEROVIĆ: JAZZ PERFORMANS NA KONTRABASU_ GALERIJA RUŽIĆ
Brodski kontrabasist koji se usavršavao na prestižnoj akademiji Kunstuniversität Graz Tin Džaferović samostalno će nastupiti s vlastitim skladbama i obradama poznatijih jazz klasika. Mladi jazzist samostalnim, donekle ogoljenim performansom pokazat će svu svestranost kontrabasa, koji je često podcijenjen i sveden na razinu pratećeg instrumenta.
18.00 - 19.00 TADIJA U STRIPU- SPOMEN-DOM DRAGUTINA TADIJANOVIĆA
Sudionici će izraditi strip pažljivo čitajući tekst pjesme kako bi mogli na maštovit i kreativan način dokumentirati Tadijine stihove te u konačnici slobodno interpretirati pjesmu putem slikovnog izraza. Cilj radionice je na zanimljiv i dinamičan način putem ove vrste medija približiti mlađim uzrastima Tadijinu liriku, ali i bolje ih upoznati s postavom samog Spomen doma.
19.30 - 20.30 STRUČNO VODSTVO- SPOMEN-DOM DRAGUTINA TADIJANOVIĆA
19.00 - 22.00 OTVORENJE IZLOŽBE JOSIPA ALEBIĆA "PRIZORI U KRAJOLIKU" I PROMOCIJA MONOGRAFIJE- LIKOVNI SALON VLADIMIR BECIĆ
Izložba akademskog slikara i profesora sarajevske ALU u mirovini Josipa Alebića (1945.) "Prizori u krajoliku" sastoji se od dvadesetak radova u tehnici ulja i crteža na papiru iz nekoliko njegovih ciklusa. Monografiju Josipa Alebića izašlu iz tiska prošle godine, predstaviti će Igor Loinjak, asistent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 

ĐAKOVO

MUZEJ ĐAKOVŠTINE

18.00 - 01.00 PRODAJA SUVENIRA I PUBLIKACIJA UZ PRIGODNI POPUST
18.00 - 01.00 VODSTVO KROZ STALNE POSTAVE
Kustosi Muzeja Đakovštine biti će tijekom cijelog trajanja manifestacije na raspolaganju posjetiteljima za pitanja, informacije ili stručno vođenje po stalnim postavima.
18.00 - 01.00 RADIONICA
20.00 - 21.00 IZBOR IZ ĐAKOVAČKIH FILMSKIH KRONIKA
Tradicionalno, u suradnji s Foto-kino klubom Đakovo, pripremljena je jednosatna projekcija izabranih isječaka iz ''Đakovačkih kronika''.
21.00 - 22.00 OTVORENJE IZLOŽBE SLIKA ŽELJKA SUBIĆA
22.30 - 00.00 KONCERT SASTAVA ''GOLDEN STRINGS ORCHESTRA'

SPOMEN MUZEJ BISKUPA J.J. STROSSMAYERA ĐAKOVO

18.00 - 19.00 PRIGODNE RADIONICE SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE ANTUNA HORVATA
20.00 - 21.00 NASTUP TAMBURAŠKOG ORKESTRA OPĆINE SEMELJCI
19.00 - 20.00 OTVORENJE IZLOŽBE VALPOVAČKI VLASTELINI PRANDAU-NORMANN - BIBLIOFILI, KOLEKCIONARI I DONATORI (IZBOR IZ ZBIRKI MUZEJA SLAVONIJE)
Valpovački vlastelini Prandau-Normann - bibliofili, kolekcionari i donatori: izbor iz zbirki Muzeja Slavonije. U izložbi sudjeluje Muzej Slavonije. Izložba je dio izložbenog projekta Valpovački vlastelini Prandau-Normann, koji je održan 2018. godine u četiri baštinske institucije: Muzeju likovnih umjetnosti, Državnom arhivu u Osijeku, Muzeju Slavonije i Muzeju Valpovo.

 

NAŠICE

ZAVIČAJNI MUZEJ NAŠICE

18.00 - 01.00 RAZGLEDAVANJE STALNOG POSTAVA ZMN-A uz videoprojekciju fotografija „Šetnja kroz povijest Dvorca Pejačević i Zavičajnog muzeja Našice“ (nagradni bonovi za prvih 100 posjetitelja). Videoprojekcija fotografija Zavičajni muzeja Našice želi podsjetiti javnost na povijest svoje ustanove, ali i povijest korištenja prostora Dvorca Pejačević u svjetlu činjenice da će ove godine započeti veliki projekt njegove obnove. Fotografije su odabrane iz dokumentacije Zavičajnog muzeja Našice i prikazuju različita zbivanja u povijesti Muzeja (otvorenja izložbi, predavanja, koncerti, promocije, radionice i sl.).
19.00 - 20.00 IZLOŽBA „RIBA RIBI GRIZE REP“
Otvorenje samostalne izložbe skulptura i instalacija od drveta i recikliranog materijala prof. Marijana Slakića „Riba ribi grize rep“.

 

VINKOVCI

GRADSKI MUZEJ VINKOVCI

Kombinacija izložbi, radionica, koncerata i prezentacija po svim odjelima muzeja
22.00 - 22.30 KONCERT I PREDSTAVLJANJE KUD-A ONDREJ PEKAR SOLJANI USUSRET 11. MANIFESTACIJI DANI SLOVAKA U SOLJANIMA
Miluška Ožvátová Besek predsjednica KUD-a, Marija Okanović voditeljica KUD-a i mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica predstaviti će rad KUD-a kroz prigodne govore i glazbeno-plesni nastup.

 

VRPOLJE

SPOMEN GALERIJA IVANA MEŠTROVIĆA

Program je posvećen obilježavanju 50. godišnjici izgradnje Spomen galerije, u mjestu rođenja velikog hrvatskog kipara. Izložba i predavanje podsjetit će na vrijeme i okolnosti u kojima je Kulturno društvo "Ivan Meštrović" Vrpolje u spomen na umjetnika rođenog u njihovu mjestu sagradilo galeriju. Projektom je u galeriji bio predviđen i prostor za etno postav koji nikada nije ostvaren, a budući da ove godine Općina Vrpolje kreće s izgradnjom objekta u kojemu će biti stalni etno postav, priređen je bogat program iz tradicijske kulturne baštine (od dječje igre, pjesme do pučkih igrokaza). Uz razgledanje stalnog postava Meštrovićevih djela u galeriji i crkvi, te gledanja dokumentarnih filmova, za najmlađe je priređena kreativna radionica.

Program
18.00 - 19.30 "MOJA GALERIJA"
Učenici OŠ "Ivan Meštrović" pod vodstvom učiteljice likovne kulture Nikoline Andrijević u kreativnoj radionici izrađivat će model Spomen galerije Ivana Meštrovića.
19.30 - 20.00 "NIKO NEMA ŠTO VRPOLJE IMA, NASRED SELA GALERIJA BIJELA"
Članovi KUD-a "Ivan Meštrović" sa svojom ženskom pjevačkom skupinom i dječjom folklornom skupinom izvest će pjesme i dječje igre iz tradicijske kulturne baštine ovog dijela Hrvatske i mjesta rođenja velikog hrvatskog kipara po kojemu društvo nosi ime.
20.15 - 21.00 POLA STOLJEĆA OD IZGRADNJE SPOMEN GALERIJE IVANA MEŠTROVIĆA U VRPOLJU
Predavanje o vremenu i okolnostima u kojima je prije 50 godina Kulturno društvo "Ivan Meštrović" Vrpolje uz tadašnju Općinu Slavonski Brod sagradilo Spomen galeriju Ivana Meštrovića i njezinu značaju za Vrpolje održat će Suzana Bilić Vardić. O projektu galerije, autora Rudolfa Varge iz Zagreba, kako je zamišljen, a kako izveden i mijenama kroz pola stoljeća Željka Perković, dia.
21.00 - 21.30 SLAVONIJO, DOK TI IME TRAJE....
Nastup Ženske pjevačke skupine KUD-a "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca
21.45 - 22.00 I KOROV I CVIĆE
Monolog pučke autorice Marije Kladarić iz Beravaca koja ga i izvodi, na temu obilježja života naše Slavonije.
22.05 - 22.30 ŠOKADIJO, U SRCU TE NOSI
Nastup Muške pjevačke skupine "Strossmayer" KUD-a "Šokadija" iz Strizivojne.
22.35 - 22.55 KRSTITKE
Pučki igrokaz autorice Marije Kladarić koji izvode članovi KUD-a "Ivan Goran Kovačić" iz Beravaca.
23.00 - 00.00 DOKUMENTARNI FILMOVI O ŽIVOTU I DJELU IVANA MEŠTROVIĆA
Dokumentarni filmovi o životu i djelu Ivana Meštrovića.
18.00 - 00.00 IZLOŽBA DJELA IVANA MEŠTROVIĆA
Razgledanje djela izloženih u stalnom postavu Spomen galerije Ivana Meštrovića
18.00 - 00.00 SPOMEN GALERIJA IVANA MEŠTROVIĆA U VRPOLJU 1969.
Povijest izgradnje Spomen galerije posvećene najvećem hrvatskom kiparu prve polovice 20. stoljeća Ivanu Meštroviću u mjestu njegova rođenja prije pola stoljeća. Informativno-edukativna izložba dokumenata i fotografija.
18.00 - 22.00 DJELA IVANA MEŠTROVIĆA U CRKVI SV. IVANA KRSTITELJA U VRPOLJU
Posjetitelji mogu pogledati i djela velikog majstora izložena u crkvi njegova krštenja.

 

BOŠNJACI

ŠUMARSKI MUZEJ – ZBIRKA BOŠNJACI

18.00 - 19.00 PREDSTAVLJANJE KNJIGE DRŽAVNOG ARHIVA U VUKOVARU I HRVATSKOG INSTITUTA ZA POVIJEST - BRODSKA IMOVNA OPĆINA
Predstavljanje knjige Državnog arhiva u Vukovaru i Hrvatskog instituta za povijest - Brodska imovna općina. Zapisnici zastupstva, 1873.-1888. god. Zapisnici Gospodarstvenog odbora 1878.-1886. god.
18.00 - 21.00 DJEČJA IGRAONICA
Dječja igraonica s likovnim aktivnostima i slagalicama.
18.00 - 01.00 IZLOŽBA STALNOG POSTAVA I FOTOGRAFIJA "ŠUMA OKOM ŠUMARA"
Izložba stalnog postava i fotografija "Šuma okom šumara".
18.00 - 01.00 DRUŽENJE UZ DUGAČKU LOVAČKU VATRU
Druženje uz dugačku lovačku vatru u parku muzeja na način da svatko sebi peče slaninu i kobasicu dok bošnjačke snaše služe lepinjice i kuhano vino, a tamburaši KUD-a "Šumari" iz Vinkovaca te KUD-a "Branimir" i MPS "Baće" iz Bošnjaka pjesmom i svirkom zabavljaju posjetitelje.

 

DRENOVCI

MUZEJ CVELFERIJE

18.00 - 01.00 OBILJEŽAVANJE 300 GODINA KONTINUIRANE CRKVENE DJELATNOSTI NA PODRUČJU CVELFERIJE
Razgledavanje izložbe organizirane u suradnji Muzeja Cvelferije i udruge "Čuvarice" Drenovci
18:00-18.25 Izvedba KUD-a "Ogranak Seljačke Sloge" Drenovci
18:30-20:10 Predavanje o povijesti crkvene opstojnosti na području Cvelferije (mr. sc. Vera Erl, vlč. Ivan Jurić, Andrija Matić, dipl. ing., vlč. Željko Šimić, Ivan Ćosić Bukvin, Luka Maroševac)
20.15-20.25 Prikazivanje filma o Drenovcima i Račinovcima
20:30 Otvorenje izložbe "Obilježavanje 300 godina kontinuirane crkvene djelatnosti na području Cvelferije"
21:00-21:40 Pjesnički program – u sklopu večeri poezije će nastupiti Mladen Piljak, Ivan Marinkić, Majda Filipović i Marija Komesarović.
21:45-01:00 Glazbeni program