Pojačani nadzor motociklista i mopedista

Pojačani nadzor motociklista i mopedista

Foto: HRT/Krunoslav Inhof

S ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradalih osoba, policijski će službenici Policijske uprave osječko-baranjske od 19. do 22. svibnja provoditi pojačani nadzor u prometu motociklista i mopedista.

"Za provođenje pojačanih mjera kontrole motocikala i mopedista koristit će se maksimalan broj policijskih službenika i sva raspoloživa tehnička oprema", stoji u obavijesti iz Policijske uprave Osječko-baranjske koju donosmo u cijelosti:
"Analizom evidentiranih prometnih prekršaja i nesreća razvidno je da se u kratkom razdoblju 2020. godine dogodilo više prometnih nesreća s smrtno stradalim osobama. Znatan broj prometnih nesreća prouzročili su i vozači motocikala i mopeda, grubo kršeći prometne propise i ugrožavajući sebe i ostale sudonike u prometu.
Stoga podsjećamo vlasnike motocikala i mopeda da se, sudjelujući u prometu, pridržavaju zakonskih propisa. Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost motociklista i mopedista u prometu, apeliramo na vlasnike i vozače motocikala i mopeda da:
- provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, a to su:
uređaji za upravljanje vozilom
uređaji za zaustavljanje, a koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti, bez obzira na stupanj opterećenja vozila i nagib ceste po kojoj se vozilo kreće te osigurati vozilo u nepokretnom položaju na cesti s nagibom (pod kočnim sustavom podrazumijeva se: radna kočnica i pomoćna kočnica);
uređaji za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svjetla)
uređaji na vozilima koji omogućuju normalnu vidljivost (vozačko zrcalo)
uređaji za davanje zvučnih znakova
kontrolni uređaji i uređaji za davanje znakova (brzinomjer s putomjerom i svjetiljkom za osvjetljavanje).
- prije vožnje mopedom ili motociklom na kolniku očiste vizir, stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu, provjere tlak u gumama, upale dnevno ili kratko svjetlo, koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga.
- za vrijeme vožnje prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste), ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću), da voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini, izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima, da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera, ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide), da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla.