Švarglijada u Grabarju

Švarglijada u                  Grabarju

U Grabarju će se prvog dana veljače održati tradicionalna Švarglijada. Priredba počinje u 19 sati, prijave za natjecanje su u tijeku, a u zabavno . glazbenom programu sudjeluju KUD Poljadija Grabarje i mladi tamburaši De Gotho.

"Kulturno umjetničko društvo Poljadija iz Grabarja, Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska i ove godine, po osmi puta, organiziraju poznatu gastro manifestaciju „Švarglijada“ u mjesnom Vatrogasnom domu DVD Grabarje. Priredba je to koja je od jedne mjesne seoske manifestacije polako prešla granice ovog kraja i  izaziva zanimanje proizvođača švargla sa šireg dijela Požeštine, te i nekoliko proizvođača izvan županije. Već prošle godine po broju uzoraka na ocjenjivanju postala je najveća takva manifestacija u Slavoniji s 22 uzorka iz tri slavonske županije.

Ove godine također se očekuje da proizvođači i ljubitelji švargla donesu svoje uzorke i sudjeluju na natjecanju. Prijave za natjecanje primaju se već od sada, a uzorke švargla valja donijeti već od 17 sati. Kvalitetu švargla ocjenjivat će stručna komisija.

Organizatori su pripremili bogate nagrade i priznanja za tri najbolje ocijenjena švargla, te  nagradu publike za najbolji švargl koji će nakon kušanja svih uzoraka dati posjetitelji u dvorani. U sklopu „Švarglijade“ ocjenjuje se i najbolje uređeni stol natjecatelja i posjetitelja koji uvijek ukrašavaju svoj stol u nekome od starih slavonskih tradicijskih i zavičajnih običaja, običaja stare baštine..

„Švarglijada“  i prilika za dobru zabavu, a ove godine nastupit će osim KUD Poljadija Grabarje i njihove Ženske pjevačke skupine i mladi tamburaši De Gotho. Očekuje vas dobra zabava i slavonski specijalitet švargl u neograničenim količinama za degustaciju", kaže se u pozivu organizatora.