Tikva mala, a stotinu šara

Tikva  mala,  a  stotinu  šara

Izložbom "Tikva mala, a stotinu šara" autorice Vlaste Šabić Muzej Slavonije u Osijeku obilježio je Međunarodni dan muzeja. Posjetiteljima je Muzej Slavonije ponovno otvoren iako i dalje mogu i virtualno prošetati njihovom izložbom"Donacije".

Na etnografskoj izložbi koja nosi naziv „Tikva mala, a stotinu šara“, osim tekstova i fotografija na plakatima i rollupovima bit će izloženo oko stotinu ukrašenih i više neukrašenih tikvica, raznih veličina i motiva, zatim drugih predmeta ukrašenih tikvičarskim motivom, kao što je namještaj, glazbeni instrumenti, rog, tekstil i pisanice..

Autorica Vlasta Šabić naglasila je na konferenciji za novinare kako je oslikavanje i rezbarenje tikvi specifično za sjeveroistočni dio Hrvatske, pogotovo za područje Županje, Vinkovaca, Đakova i Slavonskog Broda. "Kao i svako narodno rukotvorstvo- oslikane tikve prikazuju bogat narodni duh, nevjerojatnu maštovitost, bogatu duhovnu kulturu naših prostora", rekla je Šabić. Oslikavanje tikvica razvilo je posebnu ornamentiku specifičnu za prostore nekadašnje vojne krajine, a izložba prikazuje i sličnost ornamentike na tikvama s ornamentikom drugih predmeta, poput nošnji, pokućstva ili glazbenih instrumenata.

Ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling najavio je kako se uz izložbu "Tikva mala, a stotinu šara" u muzeju može pogledati i izložba "Donacije" koja je zaživjela i u virtalnom obliku.

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/muzej-slavonije-nova-izlozba-za-meunarodni-dan-muzeja/231127/