Istarski vinari - Prodaja vina gotovo je stala!

Istarski vinari - Prodaja vina gotovo je stala!

foto: Mauro Giorgi /HRT

Istarski vinari prolaze teško razdoblje jer prodaja vina gotovo je posve stala. Stanje u cijeloj poljoprivredi je vrlo složeno a vinare k tomu brinu i neki specifični problemi. Poslušajte prilog koji je pripremila Džana Banić:

U Istri oko 130 obitelji živi od vinarstva i vinogradarstva. Nerijetko su svi članovi obitelji u tom poslu pa su u ovoj situaciji pandemije praktično ostali bez kućnih  prihoda. Kako su zatvoreni restorani i hoteli ali njihove kušaonice, jedini kanali prodaje u zemlji za sada su trgovački lanci i vinoteke u kojima istarski vinari, okrenuti ka turizmu kao tržištu, i inače ostvaruju minimalni prihod. Jedan dio svoje proizvodnje istarski vinari izvoze ali sad je i to stalo, kaže predsjednik istarske udruge vinara i vinogradara Nikola Benvenuti.
 
Vinistra se, zajedno s drugim vinarskim udrugama u zemlji, uključila u analizu krovnog Udruženja vinarstva Hrvatske o stanju u sektoru. U Ministarstvo poljoprivrede upućen je zajednički prijedlog mjera za pomoć vinarima.
 
Vinari su svjesni da i nakon što okonča pandemija koronavirusa neće sve odmah doći na svoje. Među ostalim brine ih i kamo će s ovogodišnjom berbom ako im se tankovi u podrumu ne isprazne do rujna, odnosno ako ne uspiju prodati, barem dio vina  koje imaju na skladištu. Jer nitko od njih u ovoj situaciji nema snage za novu investiciju u proširenje kapaciteta.