Istra od jučer više nije korona-free

Istra od jučer više nije korona-free

Srećko Niketić/Pixell

U pulskoj bolnici trenutno je dvoje novozaraženih pacijenata. Jučer jedan, a danas još jedan detektirani pacijent. Riječ je o supružnicima koji su u Istru došli zrakoplovnim letom iz Frankfurta 2. svibnja.

Dobra je vijest da su supružnici bili u samoizolaciji kao i još osmero Istrana koji su u Istru stigli letovima iz Frankfurta početkom svibnja.  U zrakoplovu su kasnije evidentirani putnici s pozitivnim nalazom na infekciju virusom SARS-CoV-2,, rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac. Kaže kako su svi jedva dočekali popuštanje mjera te da su se i građani opustili.

- Ovo nas je vratilo u realnost istaknuo je Kozlevac i dodao da se Španjolac, koji je oženjen Hrvaticom, s obitelji vratio kući u Rovinj, a danas  je pozitivna i njegova supruga.  

- Dvije osobe koje su sad pozitivne bile su u samoizolaciji nakon dolaska iz Zagreba, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović. Istaknuo je kako je riječ o dva leta iz Frankfurta te da je u Istri deset osoba s tih letova. Ukupno je u Istri dosad zaraženo 89 ljudi s prosjekom od 50 godina, rekao je dr. Aleksandar Stojanović.

No, s obzirom na popuštanje mjera, za osobe koje sada dolaze u Istru, samoizolacija više nije potrebna. Turisti još uvijek ne mogu slobodno preko granice. A osim stranih državljana koji u Istri imaju boravište, granicu smiju prijeći i oni koji ovdje imaju nekretnine te oni koji u Istru dolaze zbog primjerice, poslovnih razloga.

Sustav se polako otvara, pa iz istarskog stožera upozoravaju - nije vrijeme za opuštanje. Oprez je i dalje neophodan. Za moguće nove slučajeve zaraze sprema se i pulska bolnica. Bez obzira na popuštanje mjera, borba protiv virusa nije gotova. Članovi istarskog stožera istaknuli su nadu da trenutni novi val virusa neće biti širokih razmjera.