Stručna vodstva izložbom "Yakishime: metamorfoza zemlje"

Stručna vodstva izložbom "Yakishime: metamorfoza zemlje"

Foto: snimka zaslona/prospekt izložbe

Arheološki muzej Istre pruža mogućnost vođenih posjeta izložbi za školske i vrtićke skupine, kao i javna vodstva za građanstvo svake subote u 12 sati. Za posjetitelje je Izložba otvorena do 18. travnja svakim danom od 11:00 do 18:00 sati.

U Muzejsko - galerijskom prostoru Svetih Srca u Puli otvorena je izložba "Yakishime – Earth Metamorphosis / Metamorfoza zemlje" koja je realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj i Japanskom Fondacijom.

Izložba Yakishime: Earth Metamorphosis (Yakishime: Metamorfoza zemlje), kustosice Iwai Mieko iz Panasonic Shiodome Muzeja, prikazuje tehniku izrade keramičkog posuđa - yakishime - koja podrazumijeva zagrijavanje neglazirane gline na jakoj vatri i visokim temperaturama. Kao jedna od osnovnih tehnika proizvodnje keramike, yakishime se razvila u različitim smjerovima. Cilj izložbe je prikazati dio japanske kulture kroz yakishime tehniku, počevši od najranijih primjera, koji datiraju u 4. i 5. st., do danas.

Posjetitelji imaju priliku vidjeti praktičnu yakishime keramiku koja uključuje pribor za ceremoniju čaja i pribor za jelo te umjetničke predmete suvremenih umjetnika.

Arheološki muzej Istre pruža mogućnost vođenih posjeta izložbi za školske i vrtićke skupine, kao i javna vodstva za građanstvo svake subote u 12 sati.

Posjetite izložbu te iskoristite priliku uvida u dugogodišnju tradiciju izrade i uporabe keramike u japanskoj kulturi te rituale koji se vezuju uz nju, a govore o japanskim običajima i kulturi.