U Istri nema novo oboljelih - no ne smije se popustiti mjerama prevencije

U Istri nema novo oboljelih - no ne smije se popustiti mjerama prevencije

Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

U Istri danas nema novozaraženih osoba pa su na Poluotoku još uvijek 72 osobe zaražene koronavirusom. Tri su osobe dosad ozdravile ozdravile i otpuštene kućama iz pulske Opće bolnice. No, situacija je izuzetno ozbiljna! Nema odstupanja od poštivanja mjera Stožera civilne zaštite Istarske županije.

U Hrvatskoj je, pak, prema posljednjim dostupnim informacijama 790 oboljelih od koronavirusa. Jučer se broj zaraženih povećao za 77 osoba, umrlih nije bilo, a izliječenih je 64-ero. Novi podaci očekuju se u 14 sati.

Iz stožera Civilne zaštite Istarske županije pozivaju građane da se strogo pridržavaju mjera prevencije. Treba držati udaljenost od drugih osoba dva metra, potom stalno prati ruke. Higijena je jako bitna pa treba čistiti i dezinficirati prostor u kojemu se boravi ili radi.

Pozivaju se građani da, ako im je propisana izolacija, borave u posebnom prostoru, prema uputama stožera i liječnika, a ako to nisu u stanju neka se obrate Stožeru koji će ih uputiti u za to namijenjene objekte. Svi koji prekrše mjeru samoizolacije koja im je propisana bit će prijavljeni su Državnom inspektoratu.

Osobe kojima je određena samoizolacija trebaju se i strogo pridržavati uputa epidemiologa. Dva tjedna zatvorenog prostora, dva puta dnevno mjerenje temperature u prvom dijelu razdoblja, a dalje prema uputama liječnika ako se temperatura odnosno simptomi pojave.

Koji su simptomi bolesti odnosno o kada se treba javiti liječnicu u poslušajte u nastavku poslušajte u izjavi ravnateljice Opće bolnice Pula Irene Hrstić.

Starije osobe spadaju u osjetljivije skupine i u ovom im razdoblju treba puno pažnje. Držeći se uputa stožera valja im pomoći, nazvati ih, pitati kako su, kažu psiholozi. Broj telefona za psihološku pomoć Službe za prevenciju mentalnog zdravlja istarskog Zavoda za javno zdravstvo je 099 529 44 66, radnim danom od 8 do 15 sati.

Zavod je uveo besplatnu psihološku pomoć i na telefonu 072 12 12 12, dok vrijedi i broj Ravnateljstva civilne zaštite specijaliziran za slučajeve koronavirusa 113. I svakako, ne dodirujte svoje lice. Obvezno budite na dva metra udaljenosti od ostalih osoba. Proći će sve ovo, poručuju mjerodavni. Sada je važno ostati doma.

Iz Društva psihologa Istre informacija o psihološkoj pomoći za građane. Unutar Društva psihologa Istre, trenutno je aktivno 17 volontera psihologa na liniji koja je otvorena 24 sata. Broj telefona na koji građani mogu dobiti psihološku pomoć tijekom ove pandemije koronavirusa je 091 984 91 84.

U tijeku je humanitarna akcija 'Zajedno protiv korone' za nabavu zaštitne opreme. Akciju provodi pulski ogranak Crvenog križa. Građani će najbolje pomoći uplatom u račune koji su navedeni na internetskim stranicama i društvenim mrežama Crvenog križa Pula, u nastavku poslušajte ravnateljicu Crvenog križa Istre Sandru Stipanov.

Podaci za uplatu za humanitarnu akciju 'Zajedno protiv korone' su IBAN HR3824070001500008436, OTP banka, svrha uplate Za humanitarnu akciju 'Zajedno protiv korone', za uplate iz inozemstva BIC(SWIFT) code OTPVHR2X.

Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula o simptomima bolesti

Sandra Stipanov, predsjednica Crvenog križa Istre o humanitarnoj akciji 'Zajedno protiv korone'