Da se mene pita: Seksualno uznemiravanje

Da se mene pita: Seksualno uznemiravanje

(foto: Ilustracija)

Na području Policijske postaje Bajakovo, mladu je policajku cijelu noć seksualno uznemiravao njezin šef. Tužila ga je, a onda je on na Općinskom sudu oslobođen krivnje uz obrazloženje da se: “spolno uznemiravanje dogodilo samo jednom”! Znate li što je spolno uznemiravanje i kako se protiv njega (iz)boriti?

Sutkinja Općinskog suda u Vukovaru u presudi je navela da kazneno djelo postoji  „ako se spolno uznemiravanje ponovi  barem jednom  te , ako je proizvelo strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje  te da su ponašanja -  neželjena osobi kojoj su upućena i da ta ponašanja smatra zadiranjem u privatnost.

Kasnije je portal Indeks objavio, iz  izvora unutar policije koji je želio ostati  neimenovan, da je protiv  vrlog šefa te mlade policajke  proveden disciplinski postupak u kojem je proglašen – krivim, ali nije dobio otkaz nego je  otišao u mirovinu. Otkaz bi dobio, da je kojim slučajem  na sudu proglašen krivim. Osim što je policajac oslobođen optužbe, uznemiravana žena mora platiti troškove kaznenog postupka, a i dužna je nadoknaditi  izdatke okrivljenika i nagradu za njegovog branitelja . Pa ti tuži bilo koga! Nakon toga nije uložila žalbu. Baš se pitamo zašto!  A sad su puni mediji  izjava stručnjaka koji tvrde da ima  osnove za ustavnu tužbu zbog povrede prava na pravično suđenje.

Je li  pravosudni sustav zakazao donošenjem oslobađajuće presude zato što je  pogrešno primijenio materijalno pravo odnosno  zato što je sud pogrešno protumačio propis. Ako je tako , policajki su povrijeđena ljudska prava zajamčena Ustavom i Europskom konvencijom o zaštiti ljudska prava jer postupak nije proveden pravično. Je li došlo do povrede pravičnosti postupka pitanje je o kojem odluku može donijeti  Ustavni sud. I ima li to smisla?

Predsjednik Vrhovnog suda smatra da policajka nema pravo na ustavnu tužbu jer nije iscrpila sve moguće pravne lijekove, odnosno zato što se nije žalila pa se smatra da je  onda zadovoljna presudom. U tom slučaju, krivnju prebacuju na odvjetnicu koja je trebala podnijeti žalbu. A što ako se stranka boji da će ponovo izgubiti pa uz traumu dobiti i dodatne troškove?  Jeste li ikada pretrpjeli štetu zato što vas je zeznuo odvjetnik jer nešto nije napravio ili je napravio loše? Bojite li se tužiti jer ne vjerujete u pravične presude?

Svi smo svjesni činjenice da javnost ne smije utjecati na sudske odluke, kako ne bi bila dovedena u pitanje nezavisnost sudstva. No kako izdržati, a da javnost ne počne proizvoditi pritisak kad znamo da se u Hrvatskoj već svašta događalo? Oslobođen je , sjećate se,  gospićki moćnik  u slučaju  seksualnog zlostavljanja američke košarkašice ( pa otada imamo i pojam „ličko rukovanje“), sjećate se slučaja s boksačem, olimpijcem , bivšim saborskim zastupnikom i predsjednikom Autokluba  koji je također oslobođen optužbi  ,a  mogli bismo i dalje nabrajati.

Seksualno uznemiravanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja, koji se najlakše tolerira i za koji većina zakonodavstava nema dobar  mehanizam sankcioniranja. Obuhvaća neželjena spolna ponašanja koja nužno ne uključuju fizički dodir, a osobu dovode u neugodan i ponižavajući položaj te izazivaju osjećaj srama. Ključni element je moć, odnosno provodi ga osoba koja je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi ,poput šefa nad zaposlenicom ili profesora nad studenticom i sl.

U seksualno uznemiravanje spadaju neželjene seksualne primjedbe i verbalni prijedlozi, neželjeni fizički dodiri, govor tijela, buljenje, unošenje u lice, pokazivanje raznih znakova sa seksualnim aluzijama. To može biti užasno naporno, uvredljivo i ako vam je nadređeni -  kad mu  se oduprete ili ga ismijete, najčešće se uspije  opako osvetiti. Sjećate li  se slučaja prodavačice , jednog od rijetkih koji je dospio u mediji, kad je  zaposlenicu poslovođa ucjenjivao da će joj „namjestiti“  krađu ako ga odbije što mi je  na kraju i uspjelo,a prodavačica je dobila otkaz. To je ono što dođe u medije, a  tko zna o koliko toga  se još šuti?  Kako itko može u takvom slučaju pomoć  i satisfakciju očekivati na sudu kad znamo tko sve i nakon čega sve šeće slobodan bez obzira na to ima li apneju ili neku drugu oslobađajuću kombinaciju?  Kako se onda uspješno boriti protiv seksualnog uznemiravanja?

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

Da se mene pita: Seksualno uznemiravanje

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 27.02.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 05.03.2020. 13:15 - 13:45