Fantastična izvedba Brucknerove Devete najavila vrhunsku koncertnu sezonu

Fantastična izvedba Brucknerove Devete najavila vrhunsku koncertnu sezonu

Poklon glazbenika i maestra Kamdzhalova oduševljenoj publici (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Izvedbom velebne Brucknerove Devete simfonije, orkestar riječke Opere, pod vodstvom šefa dirigenta Yordana Kamdzhalova, sinoć je otvorio novu koncertnu sezonu riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Sat i pol izvedbe prepune uzleta i smirivanja, emotivnih slika i zvučnih eksplozija, prošlo je u trenu.

Brucknerova Deveta simfonija predstavlja važnu vezu između kasnog romantizma i moderne. Slušajući  nevjerojatne zvučne prizore u uporabi disonance, dobiva se posve nova dimenzija začudnih glazbenih slika.

Pred nama je bio veliki orkestar koji je pokazivao snagu svakog glazbenika, ali i nevjerojatno skladno muziciranje korpusa gudača s drvenim puhačima ili drvenih s limenim puhačima. Kristalni su bili tonovi oboe, flaute, klarineta, horni, truba i trombona, gudači su se iskazali briljantnim staccattom i besprijekornim ritmom, a na timpanima je bio sjajan glazbenik.

Do fantastičnih je razmjera bila izrađena dinamika orkestra, od najtiših pianissima do čarobnih uzleta fortissima.  Maestro Yordan Kamdzhalov je memorirao partituru pa se slobodno prepustio čudesnom, temperamentnom dirigiranju i uživljenoj gestikulaciji, pažljivo i čisto vodivši orkestar koji ga je muzikalno pratio.

Sat i pol izvedbe prepune uzleta i smirivanja, emotivnih slika i zvučnih eksplozija, prošlo je u trenu. Pljesak je dugo trajao, a početak koncertne sezone, ovako uspješno otvoren, najavio je užitak koji nas čeka sa svakom novom koncertnom izvedbom. Poslušajte:

Brucknerova Deveta, pripremila Gloria Fabijani Jelović

Komentari