Gradsko kazalište lutaka Rijeka: nova sezona bit će čista petica

Gradsko kazalište lutaka Rijeka: nova sezona bit će čista petica

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Nakon najtrofejnije sezone u povijesti, Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavljuje godinu u kojoj će slaviti 60. rođendan i sezonu u kojoj će odigrati pet premijernih naslova, od toga četiri praizvedbe.

U sezoni naslovljenoj "Lutkari slave!" istraživat će stare lutkarske tehnike i otkrivati neke nove, eksperimentirat će s materijalima, baviti se klasičnim temama i suvremenim tekstovima. Dakle, radit će sve ono što rade već nekoliko godina, samo sada još intenzivnije, obzirom da je dio programa nove sezone obilježen Rijekom Europskom prijestolnicom kulture. 

Prva praizvedba bit će tekst Nine Mitrović "Flekavac" u režiji Renate Carole Gatica, u listopadu. Priča o neurednom nestašku i njegovoj mami bit će predstava o odrastanju, odnosu roditelja i djece, odgoju, prostoru dječje kreativnosti...

Ivana Đula i Milica Sinkauz pripremile su tekst prema slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas "Sretna kućica". Istinitu priču o osnovanju prve knjižnice u selu Kuti u Gorskom kotaru režirat će Morana Dolenc, a premijera se sprema za ožujak uz Svjetski dan lutkarstva.

U koprodukciji s Lutkovnim gledališčem iz maribora nastat će predstava po klasiku, Hansu Christianu Andersenu i bajci "Carevo novo ruho". Bit nije, sjećamo se, samo u dječjoj iskrenosti... a više ćemo doznati od redatelja Zorana Petroviča uoči premijere u travnju.

Autorski projekt "Strašljivci" mladog redatelja Tina Grabnara istražuje za kazalište neuobičajen žanr horora. Grabnar inovativno i istraživački pristupa lutkarskim temama i tehnikama pa će i ovoga puta izaći iz okvira predvidljivoga. Spominju se u najavi plošne lutke, igra svjetla i sjene... Premijera slijedi u svibnju.

A već u novom Toboganu slijedi peta premijera i četvrta sezonska praizvedba. Šećer na kraju bit će hommage Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i Brajdi naslovljen "Bomboniera variete". Riječku lutkarsku prošlost, sadašnjost i budućnost isprepliće Matija Solce, jedan od najintrigantnijih lutkarskih autora u regiji i šire. Bit će to spoj lutkarstva i kazališta na specifičnoj lokaciji: igrat će se u dvorištu GKL-a, Ulici Blaža Polića, na tržnici Brajda i u paviljonu tržnice. 

Kakve sve to veze ima s bombonierama? Poslušajte kako o novoj sezoni govori ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir:

Lupi Alvir: pet premijera ususret 60. rođendanu, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari