Jer maskirati se mora: izložba "Maske prije maskica"

Jer maskirati se mora: izložba "Maske prije maskica" Jer maskirati se mora: izložba "Maske prije maskica"
Foto: Rijeka 2020 EPK Foto: Rijeka 2020 EPK
Konferencija za novinare (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka) Konferencija za novinare (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: Rijeka 2020 EPK

Karnevalske povorke u Rijeci ove godine neće biti, ali će Rijeka Europska prijestolnica kulture ipak, kao hommage dugoj riječkoj tradiciji koja odavno nije samo rubno kulturna, u Exportu u petak otvoriti izložbu "Maske prije maskica".

U dječje karnevalske kostime uloženo je puno truda i rada roditelja, nastavnika i tehničkog osoblja svih riječkih škola koje su tijekom godina sudjelovale na dječjoj povorci Riječkog karnevala. Osim toga, kostimi su natopljeni veseljem i ljubavlju sve djece koja su ih nosila, stoga izložba predstavlja više od 50 karnevalskih kostima dječjih karnevalskih grupa. 

"Maske prije maskica" bit će u Exportu u Rijeci dostupne od petka u 15 sati, pa sve do kraja veljače.

Postavlja se kao svojevrsni znak solidarnosti sa svim ljubiteljima maškara, tradicijskih pusnih običaja i karnevala, koji ove godine zbog iznimnih pandemijskih uvjeta nisu mogli sudjelovati u uobičajenim aktivnostima, poručili su organizatori.

Iz EPK susjedstva Čavle u Rijeku je stiglo i 90 figurica što ih već godinama izrađuju Nikola Kolja i Marina Vrančić. Riječ je o tradicijskim maskama Europe na kojima možete proučavati sličnosti, razlike i specifičnosti šezdesetak trdicijskih grupa iz dvadesetak zemalja. 

Turistička zajednica grada Rijeke dodala je svemu i plakate Riječkog karnevala. 

I dok razmišljamo treba li Rijeci neka zbirka u kojoj bi se čuvale karnevalske memorabilije, pa i primjerci nekih od kostima, Nikola Kolja Vrančić govori o tome kako posjetitelji izložaba na kojima su predstavljali svoje figurice traže da ih se negdje trajno izloži, poslušajte:

Figurice tradicijskih maski čekaju neki trajni prezentacijski prostor, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari