Poslije godine edukacija, turistički vodiči vesele se budućim vođenjima

Poslije godine edukacija, turistički vodiči vesele se budućim vođenjima Poslije godine edukacija, turistički vodiči vesele se budućim vođenjima
Prije sedam godina su Romina Kuharić i Mirta Kaluđer šetnju po Rijeci vodile maskirane u morčiće (Foto: Goran Kovačić / Pixsell) Prije sedam godina su Romina Kuharić i Mirta Kaluđer šetnju po Rijeci vodile maskirane u morčiće (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Šetnje kakvima ćemo se opet veseliti (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Međunarodni je dan turističkih vodiča. Zbog epidemioloških mjera već su godinu dana bez posla, a i svoj dan obilježavaju bez okupljanja i vođenih tura. Stanku su posvetili edukaciji, ali i nastojanjima da se zakonski regulira licenciranje turističkih vodiča.

Službeno obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča počelo je 1990. na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča. Način obilježavanja uglavnom se sastoji od organiziranja besplatnih vođenja za učenike, umirovljenike, građane, razne partnere i slično.

Veliki značaj pridaje se i prezentaciji udruženja turističkih vodiča u njihovim lokalnim zajednicama putem medija kako bi se istaknuo značaj i vrijednost rada profesionalnih turističkih vodiča.

Gošća programa Radio Rijeke bila je predsjednica Udruge turističkih vodiča Liburnije i sekcije turističkih vodiča pri Udruženju obrtika Rijeka Nasrin El Gharni koja je slušatelje pozvala da za vođenu šetnju rezerviraju nedjelju 14. ožujka.

Podsjetila je na činjenicu da se vođenjima nerijetko bave nestručnjaci, a turistički vodič je zanimanje koje zahtijeva i formalno i cjeloživotno neformalno obrazovanje, poslušajte razgovor:

Nije lako turistički vodič biti..., ali optimizma uvijek ima; pripremio Josip Krmpotić

Komentari