Premijera "Gli imbianchini non hanno ricordi": smijeh ne poznaje barijere

Premijera "Gli imbianchini non hanno ricordi": smijeh ne poznaje barijere Premijera "Gli imbianchini non hanno ricordi": smijeh ne poznaje barijere
Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc
Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc
Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc
Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc
Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Komediju "Gli imbianchini non hanno ricordi / Pituri nemaju sjećanja" Darija Foa premijerno će izvesti ansambl Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u subotu 16. ožujka. Komad je pun neverbalnih komičnih elemenata, klaunerije i slapsticka.

Intrigantna jednočinka donosi priču o probisvjetima koji se predstavljaju kao profesionalni soboslikari udovici, vlasnici jedne javne kuće te se, sasvim slučajno, nađu usred njezinih sumnjivih radnji.

Redatelj je Mario Kovač, scenograf i kostimograf Davor Prah, koreograf Branko Banković.  Oblikovatelj svjetla je Alen Marin. Glume Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Anton Plešić, Serena Ferraiuolo, Sabina Salamon, Leonora Surian Popov i Andrea Tich. U predstavi nastupa i šest članica riječkoga Baleta. 

Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo rekao je da ne bi želio u ovom trenutku govoriti o problemima, nego o umjetnosti. Kazao je da je ovu komediju odabrao osobno, jer je na njega ostavila poseban dojam još od srednjoškolskog razdoblja, kad ju je prvi put gledao.

Redatelj Kovač je naglasio da je postaviti komediju zahtjevno, jer se i u drami i u tragediji može zamaskirati lošiji rad, a u komediji, kako je rekao, ako nema smijeha s druge strane pozornice, znamo da smo nešto pogriješili. Naveo je da je ovo punokrvna komedija, ne samo na razini vrhunskog ekvilibrističkog teksta Darija Foa, nego i po neverbalnim komičnim elementima, klauneriji i slapsticku, kojih je puna predstava.

Zbog hrvatskog prijevoda i puno neverbalnog materijala, gegova i skečeva na predstavi će se zabaviti i 'netalijanska' publika, vjeruje redatelj Kovač, a glumac Giuseppe Nicodemo pozvao je sve članove riječke Zajednice Talijana da dođu pogledati predstavu i time pokažu da im je stalo da se Talijanska drama održi. 

Naime, kako je rekao intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, "nije tajna da je Talijanska drama u najmračnijem razdoblju do sad" i to zbog toga što još nije potpisan ugovor s vladom Italije o uplati iznosa namijenjenog za djelovanje ovog ansambla ni za 2018. niti za 2019. godinu. Unatoč toj situaciji, odlučili smo postaviti na scenu komediju, poručujući time da pred Talijanskom dramom nije propast, nego svijetla budućnost, rekao je Blažević.

Kako su o radu na predstavi govorili Kovač i Nicodemo u razgovoru za Box in poslušajte ovdje.

Komentari