Stožer za zarazne bolesti PGŽ: Nema potrebe za paniku!

Stožer za zarazne bolesti PGŽ: Nema potrebe za paniku!

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Na našem području nema ni jednog slučaja, a kamoli epidemije; dogovorena je riječka lokacija za smještaj karantene; pod epidemiološkim nadzorom je 30 osoba, a konferencije za novinare bit će svakodnevne - rečeno je to u Stožeru za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije.

Na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak danas su postavljeni dodatni kontejneri za sanitarni i epidemiološki pregled putnika, a tijekom noći je u riječku bolnicu primljeno devet novih pacijenata sa sumnjom na koronavirus.

Preporuke za građane Stožer je objavio OVDJE, a na stranici Nastavnog zavoda Andrija Štampar OVDJE objavljene su informacije o korona virusu i mjere prevencije.

Riječ je o muškarcima starim od 19 do 50 godina koji su radili u Italiji, a rezultati testova bit će poznati poslijepodne, rekao je ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac. Svi dolaze iz Lombardije gdje su zaposleni, a jedan muškarac pokazuje znakove bolesti i u potpunoj je izolaciji. Klinika za infektivne bolesti je ispražnjena od drugih pacijenata, rekao je Štimac u očekivanju nalaza.

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" zasad nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a još uvijek se testiraju nalazi radnika iz Rijeke, čiji se rezultati očekuju predvečer, izjavila  je u utorak ravnateljica klinike Alemka Markotić"U ovom trenutku nema ništa novo i zabrinjavajuće za pacijenta ili situacije koja bi nas trebala brinuti", kazala je. (Hina)

Pod dvotjednim epidemiološkim nadzorom na riječkom području je trenutno 30 osoba i sve su došle iz Italije. Uz Kinu i južnu Koreju, rizičnim područjima se smatraju dvije talijanske regije, Lombardija i Veneto, rekao je epidemiolog NZZJZ Dobrica Rončević.

"Talijani iz drugih područja za sada se ne tretiraju kao rizični. Bili radnici, putnici ili ljudi koji tamo žive, pa su mogli biti izloženi virusu, trebaju se ili preko graničnih ili zdravstvenih službi javiti da mi 14 dana nadziremo zdravstveno stanje. Ako netko oboli ići će u bolnički sustav. Bitno je naglasiti da taj 14-dnevni nadzor uglavnom znači da svatko pojedinačno mora pratiti svoje simptome u svakodnevnoj komunikaciji s epidemiologom. To nam služi za rano prepoznavanje bolesti", pojasnio je Rončević te dodao kako na našem području nema još ni jednog slučaja, a kamoli epidemije.

Građanima koji posumnjaju na zarazu poručuje da ostanu kod kuće i jave se svom liječniku ili epidemiologu - telefonom.

Pročelnica za zdravstvo PGŽ Đulija Malatestinić je izvijestila kako je ponađen prostor za moguću karantenu. "Svaka osoba mora biti smještena zasebno, to je više hotel nego bolnica. Nađena je lokacija, no još uvijek ne možemo o tome govoriti javno, molimo za razumjevanje", rekla je Malatestinić.

Poslušajte izvještaj o stanju do 15 sati:

Koronavirus: epidemije nema, još; pripremila Neva Funčić

Komentari