[VIDEO] Stožer: dvoje novozaraženih, ukupno 2228; treći dan bez preminulih

[VIDEO] Stožer: dvoje novozaraženih, ukupno 2228; treći dan bez preminulih

Božinović, Capak, Beroš i dr. Alemka Markotić pred novinarima (Foto: Davorin Višnjić / Pixsell)

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je kod dvije osobe dijagnosticiran kovid, rekao je ministar Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite, a treći dan zaredom nema preminulih. Ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 2228 pozitivnih, od kojih je 95 umrlo, a 1946 se oporavilo.

U bolnici je danas 122 ljudi, osmero manje nego jučer, a 10 je osoba na respiratoru. Dosad je provedeno 54.820 testiranja na novi koronavirus, od čega u protekla 24 sata 943, a postotak pozitivnih nalaza je 4,06 posto, izvijestio je ministar zdravstva.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako dobra epidemiološka situacija omogućava relaksaciju mjera u ustanovama socijalne skrbi i da je situacija u staračkim domovima stabilna. 

U dogovoru s resornim ministarstvom razmatraju se modifikacije mjera i preporuka za škole, a također je najavio i moguće izmjene pravila za održavanje vježbi na fakultetima ukoliko sveučilišta to zatraže. Usprkos izuzetno povoljnoj epidemiološkoj situaciji, Capak smatra da je još prerano za izmjenu odluke o neradnoj nedjelji i zabrani održavanja sajmova.

Na upit o vijestima o gužvama u avionima, vlakovima i autobusima, dr. Capak je istaknuo kako epidemiolozi preporučuju mjere, ali nemaju ovlasti za nadzor nad njihovom provedbom. "Odgovornost sad treba polako prelaziti na vlasnike i građane, a ne epidemiologe. Računamo na svijest građana i onih koji od toga žive da će organizirati posao na način da se infekcija koronavirusom ne može prenijeti", rekao je.

Govoreći o letu iz Franfkurta za Zagreb 2. svibnja, rekako je kako je od 105 ljudi s toga leta koji su ostali u Hrvatskoj pozitivno njih 15, a još se čekaju rezultati 10 briseva. Među zaraženima su i dvojica pilota, koji se najvjerojatnije nisu zarazili od putnika u zrakoplovu nego na neki drugi način, što se trenutno istražuje. Za putnike je rekao da se za većinu zna da su zaraženi u inozemstvu, a za neke se još potvrđuje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zaključno je rekao da nakon ove 95. presice više neće biti redovitih dnevnih konferencija za novinare Nacionalnog stožera. Pogledajte snimku:

Komentari