Da se mene pita: Inauguracija

Da se mene pita: Inauguracija

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dok su neki oduševljeni idejom da se dosadašnja raskošno režirana ceremonija predsjedničke inauguracije s Markova trga, preseli na Pantovčak te da se održi skromnije, bez puno uzvanika, bez lente i garde, drugi smatraju da se novoizabrani predsjednik – izolira od naroda i zanemaruje tradiciju. U kojoj ste vi skupini?

Inauguracija (lat. inauguratio) je u starome Rimu bio naziv za  obred ispitivanja volje bogova što su ga obavljali auguri, a tim su obredom započinjali mnogi javni čini. Danas se riječ inauguracija upotrebljava u smislu: svečanog otvorenja, dodjeljivanja časti, uvođenja u položaj, ustoličenja ili službenog početka.

Zoran Milanović će dužnost predsjednika republike preuzeti na Pantovčaku u užem  krugu  uzvanika te odmah krenuti s poslom predsjednika. Neće imati lentu, gardu, neće imati stražu i neće se popeti na pozornicu. Na Pantovčaku će ga dočekati  predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a nakon pozdrava će otići u svečanu dvoranu gdje će samom činu preuzimanja vlasti svjedočiti uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera, ljudi s kojima je predsjednik radio te supruga Sanja Musić Milanović. Nije čak siguran ni hoće li mu doći djeca. Voditelj Ureda izabranog predsjednika Orsat Miljenić je nedavno izjavio da nema nikakve potrebe za ceremonijom. Dobar dio država to radi tako, neke rade drukčije, ali u republikama je ovo nešto sasvim uobičajeno.

Za sve prethodne, od one pokojnog Franje Tuđmana pa do posljednje, održane prije pet godina, mnogi su se slagali da su izgledale kao kič-parade. Je li se događaj koji je trebao predstavljati snagu i ugled Hrvatske, pretvorio u neki novokomponirani ritual i priredbu, u kojem ljubitelji ceremonijalnih manifestacija mogu uživati u gardistima i uniformama (kakve zapravo nikada nisu postojale) kao i državnom poglavaru s lentom poput kraljevske? Osim toga, bilo je materijala i za trač rubrike: tko je sve i zašto bio među počasnim gostima te kako je tko bio obučen. A bilo je do sada svakojakih uzvanika, na žalost i onih u debelom sukobu sa zakonom. Čemu to sve?

Predsjednik danas ima sužene ovlasti, pa se mnogi slažu da je spektakl na Markovu trgu zapravo  pretjerana parada kao da je riječ o krunidbi, a ne najnormalnijem preuzimanju službene dužnosti. Oni koji žale što se ceremonija neće održati, tvrde da je to bio dio ustaljenog rituala, da taj čin ima simboliku da jer riječ o tradiciji, a tradiciju je Uveo Franjo Tuđman. Izbjegavanjem Tuđmanove tradicije, Milanović će izbjeći i naknadne  rasprave o tome koga je od stranih državnika pozvao, a koga nije, je li ili nije trebao i tko je došao, a tko nije. Mnogi komentiraju da će možda uspjeti i u tome da ga javnost ne vidi kada bude morao izgovarao zakonom propisanu: „Tako mi bog pomogao.“

Ovoga četvrtka vas pitamo: poduprete li novu praksu koju uvodi Zoran Milanović kad je riječ o predsjedničkoj inauguracij i zašto? Ili smo mi  u Hrvatskoj možda  grandomani koji vole kič i kvazi tradicionalne ceremonije? Što je nama inauguracija?  

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

Da se mene pita: Inauguracija

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 02.04.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 09.04.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Ksenofobija ili nešto drugo?
Četvrtak, 12.03.2020 13:15

Da se mene pita: Rad nedjeljom
Četvrtak, 05.03.2020 13:15

Da se mene pita: COVID-19
Četvrtak, 27.02.2020 13:15

Da se mene pita: Po čemu ih pamtite?
Četvrtak, 20.02.2020 13:15