Hranom do zdravlja: Ananas

Hranom do zdravlja: Ananas

Ananas ima sočno žuto, slatko i aromatično meso, potiče s Kariba, a otkrio ga je Kolumbo 1493. godine. U Europi je bio iznimno cijenjen, skup i rezerviran samo za kraljevske dvore. Naziv mu potječe od indijske riječi "anana" što znači "odlično voće". NEOBIČNA PIZZA Od 250 g glatkog brašna ,1 jaja, 100 g maslaca, soli i 80 ml slatkog vrhnja umijesite prhko tijesto. Ostavite ga stajati na hladnome mjestu oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite namirnice za nadjev. Purećeg filea 250 g narežite na rezance,začinite sa soli i paprom i kratko popecite na 30 ml maslinova ulja. 200 g svježeg očišćenog ananasa narežite na manje komadiće - kocke. Prhko tijesto razvaljajte u krug promjera 26 cm, izbodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta. Polupečeno tijesto izvadite iz pećnice i prelijte sa 300 ml umaka za pizzu koji napravite od sjeckanih pelata, prstohvata origana, 4-5 listića svježeg bosiljka soli i 20 ml maslinova ulja. Potom po pizzi posložite prethodno popečeno meso, ananas i 150 g mozzarelle narezane na kocke pa nastavite peći na 230°C još 10 – 12 minuta. Prije posluživanja po pizzi rasporedite listiće rukole. NABUJAK OD ANANASA I MRKVE 4 žumanca i 60 g smeđeg šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte limunov sok i koricu od 1 limuna, pola žličice cimeta, prstohvat klinčića u prahu, 20 ml ruma, 200 g naribane mrkve, 200 g oljuštenih ribanih badema, 100 g oštrog brašna, pola vrećice praška za pecivo, 200 g svježeg nasjeckanog ananasa i sve dobro izmiješajte. Potom lagano umiješajte snijeg od 4 bjelanjka i 60 g šećera . Pripremljenu smjesu stavite u namašćen i pobrašnjen lim (vel. 32×20 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 170- 180˚ C oko sat vremena. Pečeni nabujak po vrhu tanko premažite marmeladom od breskve i posipajte sa 50 g tostiranih listića badema.

Suvremeni se čovjek sa svojim strahom od bolesti bori na različite načine: terapijama vitamina, preparatima za izgaranje masnoća i detoksikaciju tijela sumnjive kvalitete, dijetama i drugim načinima. No ima i onih koji su odavno shvatili da pravilna ishrana i kretanje mogu povećati kvalitetu života.

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome svake nedjelje u 10:15 govori naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove, Damir Perman.

O emisiji Hranom do zdravlja

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.

Pročitaj više

Komentari

Hranom do zdravlja
Hranom do zdravlja

HRT – Radio Rijeka — Život, mozaik

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.