Hranom do zdravlja: DAGNJE

Hranom do zdravlja: DAGNJE

Dagnje žive u grozdovima na pješčanim sprudovima, podvodnim liticama i stupovima kao samonikle, ali se dagnje uzgajaju i u uzgojilištima, a uzgoj traje tri i pol godine.. Hrane se planktonom, a vade se od listopada do svibnja..Meso dagnje je ukusno i vrlo hranjivo. Dagnje na buzaru 1500 g dagnji očistite i operite. Na 100 ml maslinova ulje dodajte 3 češnja protisnutog češnjaka i 40 g krušnih mrvica pa lagano zagrijavajte da se češnjak ugrije i oplemeni krušne mrvice a potom ulijte 200 ml žlahtine i dodajte 2 žlice svježe sjeckanog peršina soli i bijeli papar. Dodajte dagnje i kuhajte poklopljeno dok se dagnje ne otvore a potom kuhajte još koju minutu. Kod posluživanja sa tostiranim kruhom, posipajte buzaru sa još žlicom do dvije sitno sjeckanog svježeg peršina. To što je žlahtina u buzari ne znači da neće pristajati i ohlađena u čaši….živili….. Paella…. 200 g puretine narežite na manje kocke, a 300 g dagnji dobro očistite i operite. 200 g crvene paprike i 100 g celerove stabljike narežite, 200 g luka i 4 češnja češnjaka sitno nasjeckajte. Zelenih mahuna 100 g narežite na manje komade i prokuhajte s 100 g graška. Na 80 ml maslinova ulja popecite puretinu tako da dobije boju sa svih strana. Izvadite je na tanjur i držite na toplome. Na preostalom ulju popecite luk, češnjak, papriku, celer i 200 g narezanih oguljenih rajčica. Dodajte 4-5 žlice vode i sve lagano prokuhajte. Umaku dodajte popečenu puretinu, dagnje, 300 g kozica, 300 g škampi, 2 veće artičoke prije skuhane pa narezane na četvrtine, grašak i mahune. Zalijte sa 200 ml žlahtine, dodajte prstohvat šafrana, malo posolite i popaprite. Kuhajte bez miješanja oko 15 minuta u poklopljenoj posudi na laganoj vatri. Nakon toga umiješajte 400 g (al dente) kuhane riže i žlicu svježe sjeckanog peršina i još kratko prokuhajte.

Suvremeni se čovjek sa svojim strahom od bolesti bori na različite načine: terapijama vitamina, preparatima za izgaranje masnoća i detoksikaciju tijela sumnjive kvalitete, dijetama i drugim načinima. No ima i onih koji su odavno shvatili da pravilna ishrana i kretanje mogu povećati kvalitetu života.

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome svake nedjelje u 10:15 govori naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove, Damir Perman.

O emisiji Hranom do zdravlja

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.

Pročitaj više

Komentari

Hranom do zdravlja
Hranom do zdravlja

HRT – Radio Rijeka — Život, mozaik

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.