Hranom do zdravlja: Kiwi

Hranom do zdravlja: Kiwi

Kiwi je smaragdni užitak jedinstvenog okusa koji daje dramatični tropski dašak u ove proljetne dane. Podrijetlom je iz Kine, gdje ga zovu Yang Tao, odakle su ga misionari, početkom 20. stoljeća prenijeli na novi Zeland, a zatim se proširio na cijeli svijet. Pileća prsa s umakom od kivija 4 kom pilećih prsa bez kosti oko 800 g posolite, stavite u lim za pečenje i premažite sa 30 ml ulja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 30 minuta dok meso ne bude pečeno i lijepe boje. Za to vrijeme 200 g kivija ogulite i izmiješajte u električnoj sjeckalici da dobijete pire. Dodajte 50 ml vrhnjea za kuhanje, 2 žličice Worchestershire umaka, začine - ½ žličice mješavine začina (prstohvat mljevenog anisa, kima, cimeta, komorača i klinčića) pa promiješajte. Pečeno meso pospite žlicom tostiranih pinjola i poslužite s umakom od kivija. Jednostavni kolač s kivijem Kivija 400 g ogulite i narežite na ploške. Žumanjke od 4 jaja odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto izmiješajte sa 120 g šećera i 10 g vanilin šećera. Žumanjcima dodajte još 50 ml ulja, pola žličice cimet u prahu, prstohvat klinčića u prahu, 100 g mljevenih badema, 120 g oštrog brašna pomiješajte s 1 vrećicom praška za pecivo, 50 ml vrhnja za kuhanje,, 20 ml ruma i na kraju snijeg od bjelanjaka. Pleh za pečenje (veličine 20×30 cm) obložite papirom za pečenje. Na to izlijte pola količine pripremljene biskvitne smjese, stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 5 minuta. Biskvit izvadite iz pećnice i po površini položite pola količine narezanih ploški kivija. Vratite ga u pećnicu i kolač nastavite peći oko 10 minuta. Zatim biskvit ponovo izvadite iz pećnice, po površini kolača izlijte preostalu smjesu biskvita, rasporedite preostale ploške kivija i kolač nastavite peći još 20–25 minuta da dobije lijepu zlatno žutu boju. Kolač s kivijem ohladite, narežite na ploške, pospite šećerom u prahu i poslužite

Suvremeni se čovjek sa svojim strahom od bolesti bori na različite načine: terapijama vitamina, preparatima za izgaranje masnoća i detoksikaciju tijela sumnjive kvalitete, dijetama i drugim načinima. No ima i onih koji su odavno shvatili da pravilna ishrana i kretanje mogu povećati kvalitetu života.

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome svake nedjelje u 10:15 govori naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove, Damir Perman.

O emisiji Hranom do zdravlja

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.

Pročitaj više

Komentari

Hranom do zdravlja
Hranom do zdravlja

HRT – Radio Rijeka — Život, mozaik

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.