Hranom do zdravlja: Limun

Hranom do zdravlja: Limun

Limun Inćuni u limunu s koromačem i narančom Očistite 500 g inćun, izvadite im kosti pa filete inćuna marinirajte u limunovom soku od dva limuna, 50 ml vermouta, soli i nekoliko kocki leda. Marinirajte 40-50 minuta Jedan veći tanko narezani koromač i jedan veći crveni luk stavite u vodu sa ledom da postane krokantan. Ogulite 2 naranče pa koru tanko izrežite julienne i dodajte koromaču i luku, a kriške naranče oslobodite kožice. Salatu sastavite tako da prvo stavite pomiješani koromači i luk, a preko toga inćune i kriške naranče, pa iznad još jednom tako. Uzmite jednu žlicu soka od limuna, jednu žlicu bijelog vinskog octa, jednu žlicu vermuta, i dvije žlice narančina soka, malo soli, par kapi tabasca i dvije žlice maslinova ulja. Sve promiješajte za dresing pa njime prelijte inćune, koromač i luk. Od jogurta, kopra, majčine dušice, par kapi limunova soka napravite umak koji poslužite zasebno u maloj posudici. Dobar tek uz čašu žlahtine. Jednostavni kolač s limunom Maslac 180 g pjenasto izmiješajte, dodajte180 g šećera, 10 g vanilin šećera, ribanu limunovu koricu od jednog limuna i 3 žumanca. Miješajte dok smjesa ne bude pjenasta. Od 3 bjelanjka istucite čvrst snijeg. Brašno180 g pomiješajte s 1 vrećicom praška za pecivo pa ga naizmjence sa snijegom umiješajte u smjesu od žumanaca. U namašćen duguljasti kalup rasporedite pripremljenu smjesu i stavite peći na temperaturu od 200°C oko 30 minuta. Za limunsku glazuru uzmite 200 g šećera u prahu i sok od 2 limuna zajedno miješajte električnom miješalicom oko 15 minuta, dok ne dobijete jednoličnu masu. Pečeni kolač ohladite i prelijte glazurom. Kad se glazura stvrdne, kolač narežite na ploške.

Suvremeni se čovjek sa svojim strahom od bolesti bori na različite načine: terapijama vitamina, preparatima za izgaranje masnoća i detoksikaciju tijela sumnjive kvalitete, dijetama i drugim načinima. No ima i onih koji su odavno shvatili da pravilna ishrana i kretanje mogu povećati kvalitetu života.

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome svake nedjelje u 10:15 govori naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove, Damir Perman.

O emisiji Hranom do zdravlja

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.

Pročitaj više

Komentari

Hranom do zdravlja
Hranom do zdravlja

HRT – Radio Rijeka — Život, mozaik

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.