Hranom do zdravlja: Palamida

Hranom do zdravlja: Palamida

Palamida je morska riba iz porodice skušovki, rasprostranjena je duž čitave obale Jadrana, a učestalija je u južnim dijelovima. Palamide žive u jatima, hrani se najviše sardelama i manjim skušama. PALAMIDA S TJESTENINOM NA SALATU 300 g sušenih fuža skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i ohladite. 400 g čistog odreska palamide narežite na deblje rezance. Na 30 ml maslinova ulja popecite rezanu ribu, još toplu pospite žlicom svježeg sjeckanog timijana i origana, posolite, poparite, i pokapajte sokom od pola limuna. Ostavite da se ohladi. Tjestenini dodajte na 250 g četvrtine narezane cherry rajčice, 80 g mladog luka rezanog na ploške, 100 g kuhanog kukuruza, 120 g grobničkog sira. Umiješajte palamidu zajedno s uljem od pečenja a možete dodati još žlicu do dvije maslinova ulja i lagano promiješajte. Čaša žlahtine svakako će ugodno složiti s ovom salatom. PALAMIDA S GRILLA 4 odreska palamide oko 800 g nakapajte limunovim sokom jednog manjeg limuna, posolite, i popaprite bijelim paprom. Rešetke roštilja dobro zagrijte, namažite uljem, a zatim stavite pripremljene odreske. Pecite sa svake strane oko 4 minute, a kad okrenete prvi put na odrezak stavite vršak ružmarina da samo malo dobije miris. U mužaru pripremite pesto. U mužar dodajte 60 ml maslinova ulja, 60 g naribanog parmezana, 2 narezana češnja češnjaka, žlicu pinjola, žlica sjeckanog peršina, i 8-10 listića bosiljka pa sve zajedno miješajući gnječite. Pečene i tople riblje odreske prelijte pripremljenom mješavinom pesta pa poslužite uz pečene tikvice, blitvu sa krumpirom i Vrbničku žlahtinu sa Škujice.

Suvremeni se čovjek sa svojim strahom od bolesti bori na različite načine: terapijama vitamina, preparatima za izgaranje masnoća i detoksikaciju tijela sumnjive kvalitete, dijetama i drugim načinima. No ima i onih koji su odavno shvatili da pravilna ishrana i kretanje mogu povećati kvalitetu života.

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome svake nedjelje u 10:15 govori naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove, Damir Perman.

O emisiji Hranom do zdravlja

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.

Pročitaj više

Komentari

Hranom do zdravlja
Hranom do zdravlja

HRT – Radio Rijeka — Život, mozaik

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.