Hranom do zdravlja: ŠLJIVA

Hranom do zdravlja: ŠLJIVA

Danas pričamo o šljivama, a evo i recepata: JANJETINA U PIKANTNOM UMAKU 800 gr od buta narežite na kocke, posolite, popaprite, dodajte pola žličice ribane korice limuna, žličicu naribanog đumbira, 50 gr narezanih suhih šljiva, 1 manju narezanu ljutu papričicu i žličicu usitnjenog kardamoma. Dodajte 2 žlice ulja i sve dobro izmiješajte. Tako pripremljenu janjetinu ostavite pokrivenu na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Na 40 ml ulja popecite mariniranu janjetinu, pa je nastavite peći podlijevajući je vodom dok ne omekša. Pred kraj dodajte 150 g sjeckane rajčice u koju umutite žličicu kukuruznog brašna, dodajte još malo vode i kuhajte još dvadesetak minuta. Poslužite sa svježe kuhanom palentom i pospite svježe sjeckanim peršinom. ODRESCI TUNE U PAŠTICADA STILU 4 odreska tune po 200 g, operite, osušite i s jedne strane uvaljajte u oštro brašno, pa popecite na 40 ml maslinovog ulja. U istoj posudi, u kojoj ste pekli tunu, pecite 100 g sitno sjeckanog luka, 120 g sitno ribane mrkve i celera, 40 g protisnutog češnjaka, 400 g sjeckane rajčice, 100 g otkoštanih zelenih maslina, 12 sitno rezanih suhih šljiva , 3 klinčića i 10-tak kapara. Podlijte vodom i s 200 ml roze vina i pirjajte poklopljeno na laganoj vatri 30-40 minuta. Umak, nakon pirjanja pasirajte, pa u njega položite odreske tune i dodajte još 100 ml roze vina. Posolite, popaprite i kuhajte na laganoj vatri još 15-20 min. obilato pospite sitno sjeckanim svježim peršinom i poslužite s kuhanim njokima i prokulicama s nekoliko kapi maslinova ulja.

Suvremeni se čovjek sa svojim strahom od bolesti bori na različite načine: terapijama vitamina, preparatima za izgaranje masnoća i detoksikaciju tijela sumnjive kvalitete, dijetama i drugim načinima. No ima i onih koji su odavno shvatili da pravilna ishrana i kretanje mogu povećati kvalitetu života.

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome svake nedjelje u 10:15 govori naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove, Damir Perman.

O emisiji Hranom do zdravlja

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.

Pročitaj više

Komentari

Hranom do zdravlja
Hranom do zdravlja

HRT – Radio Rijeka — Život, mozaik

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.