Hranom do zdravlja: TELETINA

Hranom do zdravlja: TELETINA

Teletina, za razliku od govedine, svinjetine i janjetine ima znatno nižu energetsku vrijednost, a veći udio visokokvalitetnih proteina uz manji udio masti, pa se može usporediti s mesom kunića ili piletinom. Teletina je i izvrstan izvor vitamina B-kompleksa koji sudjeluju u stvaranju crvenih krvnih stanica i imaju važnu ulogu u proizvodnji energije. Vitello Tonnato 1000 g telećeg meso od buta stavite kuhati u toplu vodu. 1 veći luk oko120 g očistite i nabodite s 4 klinčića pa zajedno s 2 lovorova lista, 200 g celer stabljike i malo soli stavite kuhati s mesom. Kuhajte oko 45 minuta, sklonite sa štednjaka, ostavite meso u juhi da se ohladi, a zatim ga izvadite iz juhe i ostavite u hladnjaku preko noći. 250 g konzervirane tunjevinu ocijedite i izmiješajte električnom miješalicom zajedno sa 3 slana fileta inćuna i desetak kapara. Dodajte sok od 100 g limuna i 200 g majoneze, malo juhe u kojoj se kuhala teletina, izmiješajte i rashladite. Dobro rashlađeno meso narežite na sasvim tanke ploške, posložite ih na pladanj i prelijte umakom od tunjevine. Ovo jelo možete ukrasiti maslinama, kaparima, peršinom a po želji i kuhanim jajima Ječam, jabuka i teletina Ječmene kaše 300 uspite u kipuću slanu vodu, promiješajte i kuhajte dok kaša ne omekša (oko 30 minuta). Na 40 ml suncokretova ulja kratko pirjajte 100 g nasjeckanog luka, a zatim dodajte 300 g telećeg mesa narezanog na kockice i malo soli. Pirjajte podlijevajući s malo vode dok meso ne omekša. Umiješajte 300 g jonatan jabuka narezanih na kockice i kuhani ječam. Podlijte s oko 200 ml vode, dodajte 60 ml žlahtine, 60 g grubo sjeckanih oraha i zajedno kuhajte pet minuta. Prije posluživanja pospite žlicom sjeckanog peršina a poslužite uz svježe narezanu kupusa salatu.

Suvremeni se čovjek sa svojim strahom od bolesti bori na različite načine: terapijama vitamina, preparatima za izgaranje masnoća i detoksikaciju tijela sumnjive kvalitete, dijetama i drugim načinima. No ima i onih koji su odavno shvatili da pravilna ishrana i kretanje mogu povećati kvalitetu života.

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome svake nedjelje u 10:15 govori naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove, Damir Perman.

O emisiji Hranom do zdravlja

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.

Pročitaj više

Komentari

Hranom do zdravlja
Hranom do zdravlja

HRT – Radio Rijeka — Život, mozaik

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.