Hranom do zdravlja: Vino

Hranom do zdravlja: Vino

Vino je alkoholno piće svojstvene arome i boje, dobiveno procesom fermentacije soka, najčešće od grožđa, pod utjecajem kvasnice, u uvjetima bez prisutnosti kisika pri temperaturi od oko 30 stupnjeva C uz 25% šećera. Sadržaj alkohola u većini vina je umjeren ( 10-15 volumnih postotaka) i do određenih granica pokriven je pozitivnim utjecajem ostalih sastojaka vina. Iznimno je dobro kao napitak za vrijeme jela, a značajna je komponenta mediteranske prehrane. Kruške u tijestu s crvenim vinom 10 kruški pažljivo ogulite tako da im peteljke ostanu. Vode 500 ml, 500 ml bijelog vina, 10 g vanilin šećera, limunove korice od četvrtine limuna, 3 klinčića, štapić cimeta i 150 g šećera stavite kuhati. Kad sirup prokuha, dodajte kruške pa ih skuhajte, ali ne sasvim. Ostavite ih u sirupu da se ohlade i prožmu začinima. Nakon toga ih ocijedite. Lisnatog tijesta 500 g tanko razvaljajte, premažite umućenim jajetom i narežite na trake, pa njima omotajte kruške i pecite ih u pećnici na 180 °C oko 10 minuta. Za umak od vina prokuhajte 400 ml crvenog vina, 200 ml vode, štapić cimeta i 3 klinčića. Dodajte 250 g džema od ribiza i 20 g Gussnela, koje ste izmiješali sa šećerom i malo vode, te kratko prokuhajte Prethodno pečene kruške u tijestu poslužite s umakom od vina….. Brudet od liganja Očišćenih liganja 900 g narežite na šire kolutove. Na 50 ml maslinova ulja pirjajte 150 g sitno nasjeckanog luka. Dodajte lignje i kratko pirjajte uz dodatak 2 češnja češnjaka, malo soli, 30 g sjeckanog peršina, 200 ml žlahtine, 1 lovor list, 150 g sjeckanih pelata i pirjajte nepoklopljeno 15 – 20 minuta. Zatim ulijte 250 -300 ml vode i kad prokuha, smanjite temperaturu i pirjajte još 20 -25 minuta na laganoj vatri. Po potrebi posolite, paprite i kad je gotovo najbolje ga je ostaviti 15-ak minuta da odmori prije posluživanja. Poslužite uz toplu palentu i višebojnu lisnatu salatu….

Suvremeni se čovjek sa svojim strahom od bolesti bori na različite načine: terapijama vitamina, preparatima za izgaranje masnoća i detoksikaciju tijela sumnjive kvalitete, dijetama i drugim načinima. No ima i onih koji su odavno shvatili da pravilna ishrana i kretanje mogu povećati kvalitetu života.

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome svake nedjelje u 10:15 govori naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove, Damir Perman.

O emisiji Hranom do zdravlja

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.

Pročitaj više

Komentari

Hranom do zdravlja
Hranom do zdravlja

HRT – Radio Rijeka — Život, mozaik

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.