Obilježen "Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama"

Obilježen "Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama"

Borna Filic/PIXSELL

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na događaj prije 21 godinu, kada su na Općinskom sudu u Zagrebu ubijene tri žene. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova gradske skupštine položilo je cvijeće i zapalilo svijeću ispred Općinskog građanskog suda.

- Na žalost, crne statistike i danas nam pokazuju kako pojam ravnopravnosti spolova i zaštita žena, prije svega, u obitelji je još uvijek na nedovoljnoj razini. Od 2016. do 2018. godine, 46 ubijenih žena od čega 39 od strane bliskih članova obitelji pokazuje kako, bez obzira na sve trendove i ciljeve koje imamo i u gradu Zagrebu i u Hrvatskoj, daleko smo od ispunjenja cilja. Osamdeset posto ubijenih žena u tom razdoblju bile su žrtve fizičkog nasilja - rekao je predsjednik povjerenstva Matej Mišić.

Problem je, ističe i saborska i gradska zastupnica Rada Borić, da u zemlji 5 godina nije donesena "Nacionalna politika za ravnopravnost spolova" - Ako nemate temeljni dokument ne možete niti koristiti mjere kako bismo unaprijedili položaj žena u Hrvatskoj - zaključila je Borić.