Svjetski je dan najdražeg medija - radija!

Svjetski je dan najdražeg medija - radija!

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Španjolska je predložila, a Opća skupština UNESCO-a proglasila 13. veljače Svjetskim danom radija, u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda. Hrvatski radio tada je već skoro napunio 20 godina.

Obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta", počeo emitiranje 13. veljače 1946.

Tema ovogodišnega Svjetskog dana radija je deseta godišnjica njegova obilježavanja  te više od 110 godina postojanja radija. 

Tu su i tri pod-teme: razvoj, inovacija i povezivanje.

RAZVOJ: Svijet se mijenja, radio napreduje. Ta se pod-tema odnosi na radijsku elastičnost i održivost.

INOVACIJA: Svijet se mijenja, radio se uklapa i stvara nove sadržaje. Radio se morao prilagoditi novim tehnologijama kako bi ostao medij mobilnosti, pristupačan svima posvuda. 

POVEZIVANJE: Svijet se mijenja, radio povezuje. Ta pod-tema naglašava radijsku važnost u pokrivanju tema važnih za društvo u cjelini poput prirodnih katastrofa, društveno-gospodarskih kriza, epidemija i slično.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnosti i različitih institucija (škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja...)

Radio je i dalje najdostupniji medij na svijetu te dopire do 94% stanovništva. Prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela je redovito emitirati još daleke 1920., a Radio Zagreb već 1926. godine. Svjetski dan radija obilježava se od 2012. godine.