Od ponedjeljka se u Zadarskoj županiji gotovo svi učenici vraćaju u škole

Od ponedjeljka se u Zadarskoj županiji gotovo svi učenici vraćaju u škole

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Od ponedjeljka, 1. veljače, u školskim klupama u Zadarskoj županiji bit će svi osnovnoškolci te završni razredi srednjih škola. Odluku o popuštanju mjera u školstvu nacionalni stožer prepustio je županijskima. Mjere u svim ostalim djelatnostima bruse se na nacionalnoj razini.

Brusi se završni nacrt paketa blagog popuštanja mjera od 1. veljače. Vlada će novi paket mjera vjerojatno predstaviti sutra, ali neke odluke su već poznate. Tako će se najmlađim osnovnoškolcima od ponedjeljka u školi pridružiti đaci od 5. do 8. razreda, a Stožer civilne zaštite Zadarske županije odlučio je da će se u školske klupe u županiji vratiti i učenici završnih razreda u srednjim školama. Potvrdio je to za Radio Zadar načelnik Stožera, Šime Vicković:

Odlučili smo da će svi razredi osnovnih škola ići na model A, dakle pohađanje nastave u školama. U srednjim školama će samo završni razredi ići na model A, a ostali na model C. Dakle, i učenici u završnom razredu trogodišnjeg školovanja se vraćaju u školu. Mjera će vrijediti tjedan dana, dok vidimo kakvo će biti stanje, a onda ćemo opet donijeti – bude li potrebno – nove mjere.

Na nacionalnoj razini intenzivno se razgovara da se dopuste sport i rekreacija na otvorenom, ali čini se da i dalje nema dobrih vijesti za ugostitelje. Ugostiteljske terase se zasad najvjerojatnije neće otvarati, a pitanje je i hoće li se kafićima dopustiti prodaja kave za van. Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja smatra da bi prodaja kave za van imala važan psihološki učinak:

Ne bi puno pomoglo financijski, ali bi psihološki; smanjila bi se neizvjesnost. Ljudima (ugostiteljima, op. a.) bi to dalo motiv da ujutro dižu, da idu raditi i nešto naprave i pripreme. Izvan sezone smo mi i prije bili u nuli ili minimalnoj zaradi, ali je psihološki jako bitno da čovjek otvori, da ima radnu obavezu...

Kovačević se nada postupnom vraćanju ugostiteljstva u život kako bi se prvi mjeseci turističke sezone dočekali uhodano i organizirano.

Komentari