Arhiva slušaonice - Radio drama

Utorak, 20.04.2021 18:00

Sibran Anne: Zvijeri sjene

Jedan od brojnih afričkih ratova je završen. Kosti su razasute, ubojstva zataškana, sela spaljena, ribarske mreže pokidane. A što se događa s djecom? Lutaju, traže sjene roditelja, sjene onoga čemu su pripadali. Očevi se još skrivaju pod zemljom negdje u džungli. Cijelo selo hoda predjelom gdje ljudska noga nije stupila. I tako dolaze u veliku šumu u kojoj caruje sjena.

Subota, 17.04.2021 18:00

Zoran Ferić: Otok na Kupi

Novelu Otok na Kupi, iz nagrađivane knjige Anđeo u ofsajdu, poslušat ćemo u radiodramskom obliku. Teška ratna tema na ‘ferićevski’ je način očuđena i višestruko zanimljivo obrađena i kroz dramatizaciju Eduarda Tomičića Buntaulia, i redateljsku postavku Dragutina Klobučara.

Subota, 03.04.2021 18:00

PROROK

Na obali mora stoji čovjek i čeka brod koji će ga vratiti u domovinu. Brod se pojavljuje a on svoj odlazak objavljuje ljudima s kojima je dijelio život dugi niz godina. Želio bi im nešto ostaviti, nešto darovati, ali ne posjeduje ništa. Ljudi se okupljaju oko njega, i postavljaju pitanja koja im leže na duši - o ljubavi, braku, djeci, prijateljstvu, radu... a njegov dar njima je božanski nadahnuta mudrost. To je dar Kahlila Gibrana nama, dar sirijsko-libanonskog pjesnika, filozofa i umjetnika čiji se utjecaj proširio daleko izvan granica SAD-e gdje je živio ili Bliskog istoka gdje je rođen i na kraju pokopan. U sofisticiranoj režiji Mislava Brečića i nadahnutoj igri Krešimira Mikića slušamo „Proroka“ u radiodramskoj verziji. Ostale uloge: Senka Bulić, Jasna Bilušić, Pero Juričić, Mladen Vasary, Bojan Navojec, Igor Kovač i Vedran Komerički. Adaptacija: Lada Martinac Kralj; prijevod: Ivana Krencer; redatelj: Mislav Brečić; Urednica: Lada Martinac Kralj

Utorak, 30.03.2021 18:00

D. H. Lawrence: POBJEDNIK NA DRVENOM KONJIĆU

Obiteljska drama počinje u trenutku kada aristokratska obitelj počinje siromašiti. Velika kuća u kojoj žive traži sve više novca da bi se održala u starome sjaju. Dječak promatra majčino nezadovoljstvo zbog nesreće koja ih je zadesila. Želieći je usrećiti, počinje igu s drvenim konjićem koji mu može donijeti pobjedu na klađenju. Emisiju emitiramo iz arhive ciklusa Fantatsika u radio drami koju je dugi niz godina uređivala rano preminula Nada Zoričić.

Utorak, 09.03.2021 18:00

Jakša Zlodre: GOSPOĐA KUNI I GOSPODIN BUĆKO

JAKŠA ZLODRE: «GOSPOĐA KUNI I GOSPODIN BUĆKO» Režija: Jakša Zlodre Močvara se proteže u nedogled oko staništa gospođe Kuni i gospodina Bućko. Žabe i blato, glasovi neobičnih stanovnika. Nigdje svjetla. Gospođa Kuni i gospodin Bućko čekaju sina koji će doći i promijeniti močvaru, ponovno pokrenuti i ozdraviti ranu svijeta. Razrušeni svijet ponovno će niknuti. U ovoj fantastičnoj groteski autor gradi jasno ocrtane karaktere koje u sjajnoj glumačkoj interpretaciji donose Maria Kohn i Drago Meštrović. Spot broj: PN-0976

Utorak, 23.02.2021 18:00

Luigi Pirandello: Sicilijanski četruni

Pirandellova jednočinka bolna je kriška života o velikodušnom Mikuciu koji dolazi na vrata slavne pjevačice, nekada siromašne, a darovite djevojke, kojoj je on pomogao da razvije svoj glazbeni talenat i ode iz sela na svjetske pozornice. Dobri i čestiti Mikucio suočava se s činjenicom da uspjeh znači zaboraviti one koji su ti u njemu pomogli. Miris sicilijanskih četruna miris je nevinosti jednog doba koji slava više ne može prepoznati. U glavnoj ulozi Slavko Brankov, jedan od onih glumaca koji je cijenio radio kao medij i ostvario desetine izvanrednih kreacija u radio dramama Dramskog programa. Uloga Mikucia je jedna od takvih kreacija. Režiju postpisuje Dražen Ferenčina. Uz Brankova glume Boris Festini, Slavica Jukić, Branka Trlin i Nina Violić.

Utorak, 16.02.2021 18:00

Luko Paljetak: LET ETEROPLANOM

"Let eteroplanom" lirsko-fantastična je drama ljudske čežnje za uvijek glorificiranom mladosti i njenim nevinim mogućnosti sreće. Lirsko-filozofoidna potraga za izgubljenim vremenom u obzoru nerealizirane ljudske sreće, tj. emocije, faktično se odvija u dvorcu gdje se okuplja veći broj pozvanih; autor se pritom zanimljivo poigrava cikličkim tretiranjem vremena i primjerenim dijalozima aktera, kao i dvorskim duhovima i sobama u kojima se nestaje (iz realnosti a nastavlja zauvijek u eteričnoj zoni). Ljudska čežnja za (izgubljenim) idealom oduvijek je imala određeni, i to u načelu - naknadni, dug prema vremenu koje se dakako ne može zaustaviti nit vratiti, a evidentan osjećaj gubitka pritom ostaje kao nužan dio ljudske egzistencije.

Radio drama
Radio drama

HRT – HR 3 — Književnost, dramski program

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Najave

Charles Dickens: SKRETNIČAR

Utorak, 04.05.2021. 18:30 - 19:00

Za Dickensovu pripovijetku „Skretničar“ mogli bismo reći – neobični Dickens, jer u njoj nema ništa od primjesa koje obilježavaju Dickensov realizam. Pripovijetka je ovo atmosfere i sudbinskog fantazma. Treptanje crvenog ...

Luigi Pirandello: DAŠAK
Utorak, 11.05.2021. 18:30 - 19:00

Boris B. Hrovat: Čovjek koji je umro
Utorak, 18.05.2021. 18:30 - 19:00

Sve najave
Poslušajte

Sibran Anne: Zvijeri sjene
Utorak, 20.04.2021 18:00

Zoran Ferić: Otok na Kupi
Subota, 17.04.2021 18:00

PROROK
Subota, 03.04.2021 18:00

D. H. Lawrence: POBJEDNIK NA DRVENOM KONJIĆU
Utorak, 30.03.2021 18:00