Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Mikrofon, dakle, želi biti u središtu zbivanja loveći sve zvukove i atmosfere koje ga određuju i tako svjedočiti, a autor(i) nastoje u fokus dovesti glavne aktere samog događanja pokušavajući razotkriti goruće uzroke i posljedice koje su događaj proizvele a onda iz njega i proizašle.

Posljednje emisije

Utorak, 06.04.2021 14:00

Ivana Karačonji Rupčić: "U potrazi za arhitektom Stjepanom Planićem" - PREMIJERA

„U potrazi za Stjepanom Planićem“ je dokumentarna radio drama o arhitektu Stjepanu Planiću i njegovoj ostavštini, ne samo u smislu njegovih zgrada, nego o kvaliteti stanovanja i života kojeg je propagirao, o vrijednostima i idejama koje je prenio na mnoge obitelji i generacije koje još uvijek žive u skladu s tim nasljeđem. Više od četrdeset godina nakon njegove smrti dokumentira se sjećanje na njegove ideje i načine na koje je pristupao projektiranju stambenih prostora te kako je u središte uvijek stavljao one koji će u tim prostorima boraviti. U emisiji govore Latica Ivanišević, unuk Stjepan Lončarić te Mirna Willer. Stručna suradnica je Ivana Haničar Buljan. Korištene su snimke Stjepana Planića iz dokumentarnog filma „U prvom Planu“ redatelja Radovana Ivančevića, iz arhive Hrvatske radiotelevizije. Autorica: Ivana Karačonji Rupčić; ton majstor: Srđan Nogić; glazbeni urednik: Maro Market; urednik: Nikica Klobučar

Utorak, 30.03.2021 14:00

Giga Gračan: "Irena Vrkljan - njom samom"

U dokumentranoj radio drami ugledna hrvatska književnica Irena Vrkljan pripovijeda o svom životu i stvaralaštvu. Razgovore s tom svestranom umjetnicom vodila je autorica emisije Giga Gračan 2019. godine. Autorica: Giga Gračan; ton majstor: Dalibor Piskrec; urednik: Nikica Klobučar

Utorak, 23.03.2021 14:00

Ljubo Pauzin, Srđan Nogić, Maro Market: "Fish Factory"

Sali imaju vlastitu rock-skupinu – Fish Factory - koja pjeva o Salima i tako o svima nama, ali na Saljskom dijalektu. Na svojoj stranici na društvenoj mreži, Fish Factory donose vijesti, novosti i komentare, ali ne jednostavno o svojoj glazbenoj skupini, već o svemu što ih okružuje, o svemu što žive, dakle o Salima i Dugom Otoku. I opet, na svoj osobit način. Maro Market, Srđan Nogić i Ljubo Pauzin načinili su dokumentarnu radio dramu o toj rock skupini, a time i o Salima i Dugom otoku. Ton-majstor Srđan Nogić. Urednik Ljubo Pauzin.