Antologija pripovijetke - Brian Friel - Rašljar, 2. dio

Antologija pripovijetke - Brian Friel - Rašljar, 2. dio

Kultura, umjetnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 16.03.2020 22:03

Ars acustica - Rođendan umjetnosti 2020 - Mimika orchestra

Ars acustica - Rođendan umjetnosti 2020 - Mimika orchestra

Dramski program

Gost emisije je Mak Murtić – skladatelj i voditelj ansambla MIMIKA ORCHESTRA koji nas je predstavljao na ovogodišnjem Rođendanu umjetnosti u čiju se globalnu proslavu Hrvatski radio 17. siječnja uključio po petnaesti put. Orkestar Mimika je osnovan 2010. u Londonu, pa je ova godina obljetnička za njihovo djelovanje kako na hrvatskoj tako i na međunarodnoj sceni. Staroslavenska mitologija i doživljaji ceremonijala čine okosnicu koncepcije njihova nastupa koji je zvukovima jazza, rocka, etna i eksperimentalne glazbe prošloga petka iz kluba KSET odaslan u međunarodnu radijsku mrežu.

Posljednja emisija: Subota, 25.01.2020 23:30

Baština, mi i svijet - EUROPA I BAŠTINA

Baština, mi i svijet - EUROPA I BAŠTINA

Kultura, umjetnost, znanost

Posljednja emisija: Nedjelja, 29.03.2020 09:30

Bibliovizor - Jergović, Kaplan

Bibliovizor - Jergović, Kaplan

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Zbog svoje antiutopijske dimenzije satirični roman „Herkul“ predstavlja novost u mnogostrukom autorskom opusu Miljenka Jergovića. O novom Jergovićevom romanu, jednom od njegovih kraćih proznih radova, obilježenom i izravnom društvenom kritičnošću, za emisiju piše Damir Radić. Dario Grgić piše o romanu „Meho“ Almina Kaplana. Riječ je o drugom romanu autora koji je objavio i nekoliko zbirki pjesama. „Meho“ govori o poslijeratnoj svakodnevici muslimanskih povratnika u malom selu na hercegovačkoj visoravni.

Posljednja emisija: Subota, 28.03.2020 16:03

Doba znanosti - Kriza u neuroznanosti

Doba znanosti - Kriza u neuroznanosti

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 20.03.2020 16:03

Do korica - Mučna ljubav Elene Ferrante

Do korica - Mučna ljubav Elene Ferrante

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Suvremena talijanska književnica Elena Ferrante objavljuje pod pseudonimom još od prvog romana „Mučna ljubav“ iz 1992. Njezin roman prvijenac kod nas je objavljen nakon što je naše čitateljstvo već imalo prilike u prijevodu čitati romane iz slavnog napuljskog ciklusa. Riječ je o veoma intimistički intoniranom rukopisu, obiteljskoj pripovijesti ispripovijedanoj odmjerenim, preciznim realističkim jezikom, koji se katkad prelijeva u manje egzaktan poetski izričaj. „Mučnu ljubav“ prevela je, kao i romane „Napuljske tetralogije“, Ana Badurina. Za emisiju o romanu, uvodno, piše Tatjana Gromača Vadanjel. Ulomak iz romana pročitat će Jelena Miholjević.

Posljednja emisija: Petak, 20.03.2020 22:03

Dokumentarna radio drama - Jasna Mesarić, Miro Pijaca: "EX Libris, Rijeka"

Dokumentarna radio drama - Jasna Mesarić, Miro Pijaca: "EX Libris, Rijeka"

Dramski program

O Rijeci, gradu, otvorenom ili ne, ili ne, alternativnom ili ne, tolerantnom, ili ne, govore ljudi koji svakodnevno navraćaju u antikvarijat „Ex Libris“ , kod Željka Međimorca, na čašicu razgovora i druženje. Autori; Jasna Mesarić i Miro Pijaca. Sudjeluju: Daša Drndić, Dalibor Laginja, Valerij Jurešić, Vuk Perišić, Slaven Tolj, Rajko Ergić, Karlo Ilić, Nebojša Zelić, Marijan Vejvoda i Ana Marija Habjan.

Posljednja emisija: Utorak, 31.03.2020 14:00

Duhovni profili - Crkva i demokracija 3

Duhovni profili - Crkva i demokracija 3

Religija, društvo, znanost

Posljednja emisija: Petak, 13.03.2020 10:30

Eppur si muove - Presvlačenje krša

Eppur si muove - Presvlačenje krša

Znanost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 30.03.2020 16:03

Eurofest - Dead Can Dance Reunion : uz najnoviji album "Dionysus" 2018 Pt 4

Eurofest - Dead Can Dance Reunion : uz najnoviji album "Dionysus" 2018 Pt 4

Glazba

Posljednja emisija: Petak, 27.03.2020 20:00

Filmomanija

Filmomanija

Kultura, umjetnost, film

Povodom nedavnog prikazivanja dramske serije NESTALI autora i scenarista Joška Lokasa i redatelja Krijstijana Milića autor emisije Josip Grozdanić razgovara s redateljem serije te filmskim kritičarem Ivanom Žaknićem.

Posljednja emisija: Petak, 13.03.2020 08:45

Filmoskop - "Medena zemlja"; "Uncut Gems"

Filmoskop - "Medena zemlja"; "Uncut Gems"

Umjetnost, film

Marijan Krivak bavi se filmom "Medena zemlja" Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, a Josip Grozdanić filmom "Uncut Gems" braće Bennyja i Josha Safdieja.\lang1033

Posljednja emisija: Subota, 28.03.2020 13:00

Francuski val - That French Feeling 2019

Francuski val - That French Feeling 2019

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 30.03.2020 14:00

Glazba i obratno: Davor Branimir Vincze (3)

Glazba i obratno: Davor Branimir Vincze (3)

Glazba, umjetnost

U ciklusu Glazba i obratno donosimo portretni niz kojim u tri emisije predstavljamo elektroničke krajobraze mladog hrvatskog skladatelja Davora Branimira Vinczea. Rođen je u Zagrebu 1983., diplomirao medicinu, a potom se otisnuo u svijet skladateljstva studirajući i usavršavajući se u Grazu, Stuttgartu i Parizu. Trenutno dovršava doktorat na Stanford University kod Briana Ferneyhougha. Skladbe koje uključuju elektronički medij sam je skladatelj odabrao za ovaj niz, i predstavlja ih uvodnim komentarom. Treća emisija donosi dvije skladbe: "Take your time..hurry-up" za bas flautu i elektroniku, i recentnu skladbu "Darkroom" pisanu za projekt No Borders Orchestra koji je prošlog ljeta djelo svirao na svojoj ljetnoj turneji - od Tivta, Prizrena, Sarajeva, Maribora, Zagreba i Beograda do Berlina. Upravo je zaključak turneje u Berghainu, jednom od najpoznatijih klubova na svijetu, donio spoj ideje skladbe i prostora realizacije. Pripremila urednica ciklusa: Iva Lovrec Štefanović

Posljednja emisija: Petak, 20.03.2020 22:30

Hrvatska proza - Marina Šur Puhlovski - Kratki roman s Natašom 2

Hrvatska proza - Marina Šur Puhlovski - Kratki roman s Natašom 2

Umjetnost, književnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 10.02.2020 22:03

Hrvatski glazbeni abecedarij - Ivo Maček - Sonata za violončelo

Hrvatski glazbeni abecedarij - Ivo Maček - Sonata za violončelo

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 23.03.2020 10:00

Istina na vjetrometini povijesti - Tko je Marijan Gubina?

Istina na vjetrometini povijesti - Tko je Marijan Gubina?

Tko je Marijan Gubina, čovjek čija se životna sudbina našla na vjetrometini ratnih strahota devedesetih? Kako izgleda rat, bol i smrt u očima desetogodišnjeg djeteta koje je do tog kobnog 1. kolovoza 1991. provodilo mirno i sretno djetinjstvo u svojoj šesteročlanoj obitelji u Dalju. Sve je stalo upravo tog 1. kolovoza 1991. kada je kao desetogodišnjak od strane srpskih agresora zarobljen i potom zatočen 260 dana u srpskome logoru. Doživio je najokrutnije oblike nasilja, fizičku i psihičku torturu. Iz logora i svojega grada protjeran je 16. travnja 1992. godine, a s dijelom obitelji utočište je pronašao u Osijeku. Kasnije je dobio i status logoraša. Njegovim mukama tada nije bio kraj. Sa14 je godina postao beskućnik te svjedočio o tragičnoj smrti mlađe sestre. Otac mu je počinio samoubojstvo, a majka se teško psihički razboljela. Nezamislive je posljedice Domovinski rat ostavio na tu obitelj. Na Županijskom sudu u Osijeku, na suđenju za ratni zločin protiv civilnoga hrvatskog stanovništva u Dalju, susreće se sa svojim zločincima. Unatoč traumama i oboljenjima Marijan nije gubio vjeru u bolje sutra. Promiče mir i toleranciju, život i suživot. Građani ga prepoznaju kao humanitarca i mirotvorca. O svojemu je svjedočanstvu napisao autobiografski roman ''260 dana'' po kojemu je osječko Hrvatsko narodno kazalište uprizorilo istoimenu dramu. Roman je preveden na 15 jezika. Slušatelji će u emisiji imati prigodu čuti isječke iz radio drame Hrvatskoga radija ''260 danaMarijana Gubine'' i istoimene kazališne predstave, koja je 2015. godine proglašena najboljom predstavom u našoj zemlji. Emisiju Istina na vjetrometini povijesti koja se emitira 29. prosinca na Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 11 sati potpisuju tonski snimatelji Nikolina Ćulum i Sandro Toth, autorica Ivana Perkovac i urednik Krešimir Čokolić.

Posljednja emisija: Nedjelja, 29.12.2019 14:00

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu (2)

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu (2)

Glazba, kultura

U ciklusu Izlog sadašnjice donosimo reprodukcije s prošlogodišnjeg prestižnog festivala suvremene glazbe u Donaueschingenu. Nakon koncerta Simfonijskog orkestra Jugozapadnonjemačkog radija pod ravnanjem Emilija Pomarica koji smo čuli u prošloj emisiji, nastavljamo s koncertom jednog od ponajboljih ansambala za suvremenu glazbu na svjetskoj sceni. Riječ je o bečkom ansamblu Klangforum, čije smo izvedbe često slušali u program Izloga sadašnjice, a gostovali su u Zagrebu u sklopu Muzičkog biennala Zagreb. Ovaj put donosimo snimku njihova koncerta održanog 19. listopada prošlee godine u Donaueschingenu, gdje su praizveli novo djelo, veliku višestavačnu formu iz glazbene radionice Alberta Posadasa. Skladateljeva promišljanja izražena u ovom djelu produbljuju postojeća pitanja o prostoru. Tematizira se kako prostor može biti vodičem zvuka kroz vrijeme, kako može artikulirati glazbeni materijal i njegov razvoj kroz vrijeme, raspored akustičkog dijela prostora, instrumentalnu gustoću ili brzinu kojom se zvuk kreće? Sva ova pitanja početna su točka Posadasova skladateljskog ciklusa koji se sastoji od četiriju dijelova povezanih četirima intermezzima.

Posljednja emisija: Srijeda, 25.03.2020 20:00

Jazzolovka 12.03.2020

Jazzolovka 12.03.2020

Glazba

Poslušajte i ovoga četvrtka pregled stanja na listi. Slušamo glazbene ulomke iz ove sezone i najavljujemo jazz koncerte!

Posljednja emisija: Četvrtak, 12.03.2020 15:15